Schimbarea la Față, sărbătorită în Mitropolia Banatului

La praznicul Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit la Mănăstirea Almăj-Putna, iar Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit la Mănăstirea Săraca, informează Ziarul Lumina.

În ziua praznicului Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, obștea monahală, în frunte cu părintele arhimandrit Nestor Iovan, starețul mănăstirii, soborul preoților și diaconilor slujitori și mulțimea de pelerini l-au întâmpinat pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a poposit, ca în fiecare an, pentru a oficia Sfânta Liturghie arhierească, cu prilejul hramului paraclisului de iarnă al Sfintei Mănăstiri Hodoș-Bodrog. Cu acest prilej, chiriarhul a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură după titlul luat din istorisirile biblice și prelucrări ale tradițiilor imnografice, anume „strălucirea dumnezeirii”, arătând că aceasta cuprinde întreaga făptură sau creație, dar este învederată numai pe măsura putinței de cuprindere a puterilor sufletești ale credincioșilor. Ea se oglindește în ființa celor ce lucrează după dreptarul evanghelic, așa încât drepții strălucesc ca luminătorii, luminând lumea. Într-un astfel de cadru, la acest praznic se binecuvântează și roadele pământului, mai ales acelea aduse pentru Sfânta Euharistie, pentru împărtășirea credincioșilor prin vrednicia ce o dă acestora schimbarea permanentă în bine a vieții lor sufletești, a amintit ierarhul. La momentele rânduite, slujba Sfintei Liturghii a fost înfrumusețată prin hirotonia a doi viețuitori din obștea sfintei mănăstiri, și anume: a monahului Varlaam (Vasile) Frîncu întru ierodiacon și a ierodiaconului Macarie (Mihai) Deleu întru ieromonah. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinția Sa a oficiat slujba Parastasului vrednicului de amintire Episcop al Aradului Visarion Aștileanu, la 30 de ani de la trecerea la cele veșnice. Părintele stareț arhim. Nestor Iovan a mulțumit Întâistătătorului Arhiepiscopiei Aradului, în numele viețuitorilor mănăstirii și al soborului preoților slujitori, pentru prezența în mijlocul credincioșilor veniți să participe la Sfânta Liturghie.

Hramul Mănăstirii Almăj-Putna

Numeroși pelerini din Banatul de munte, dar și din alte regiuni ale țării, au venit la Mănăstirea Almăj-Putna, din județul Caraș-Severin, pentru a participa la praznicul Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos. Cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. Sfânta slujbă a avut loc în Altarul de vară din curtea așezământului. La momentul rânduit, Preasfinția Sa a rostit rugăciunea de binecuvântare a rodului viei, potrivit obiceiului din fiecare an la acest praznic. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. „Foarte mulți preoți și credincioși și-au îndreptat pașii astăzi la această sfântă mănăstire, care este un Tabor al Banatului de munte și al întregii Episcopii a Caransebeșului. Foarte mulți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele lui Hristos, mai ales că ne aflăm în această perioadă specială din cursul anului bisericesc, Postul Adormirii Maicii Domnului. Aici își găsesc liniștea sufletească foarte mulți pelerini care doresc să se apropie mai mult de Dumnezeu și să-L vadă pe Mântuitorul Iisus Hristos schimbat la față, deoarece Schimbarea la Față a Mântuitorului ne determină și pe noi să ne schimbăm sufletul, inima și mintea și să fim mai aproape și mai iubitori de Dumnezeu și de aproapele”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Hramul Mănăstirii Săraca

Sfânta Mănăstire Săraca, din localitatea Șemlacul Mic, județul Timiș, și-a serbat hramul istoric, Schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos. Sărbătoarea hramului a fost încununată de prezența în mijlocul obștii monahale de aici a Preasfințitului Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, care a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Altarul de vară al așezământului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. La slujbă au participat clerici și credincioși de la parohiile învecinate, precum și un număr însemnat de pelerini, veniți la sfânta mănăstire din Timișoara și Arad. Între aceștia s-au numărat tinerii Grupului catehetic ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur”, al Parohiei Timișoara-Fratelia, și un grup de credincioși de la Parohia Timișoara-Viile Fabric. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit în treapta preoției pe diaconul Dinu Constantin Bâzgan, numit pe seama Parohiei Iecea Mică, din Protopopiatul Sânnicolau Mare. În final, s-a oficiat îndătinata slujbă de binecuvântare a roadelor de struguri, precum și o slujbă de pomenire pentru monahii și frații trecuți la Domnul care au viețuit în această sfântă mănăstire. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul coral „Theoforos” al Arhiepiscopiei Timișoarei, condus de diac. dr. Ion-Alexandru Ardereanu. Monument istoric, artistic și cultural de o mare valoare, Mănăstirea Săraca este una dintre cele mai vechi vetre monahale bănățene. Aici, la marile praznice, credincioși din întreg Banatul își găsesc alinarea sufletească și trupească, prin nevoință și rugăciune, alături de obștea călugărilor, condusă de arhim. Climent Vântu. Odorul cel mai de preț al mănăstirii îl reprezintă biserica veche, cu hramul „Schimbarea la Față”, care datează de la jumătatea secolului al XV-lea, fiind ridicată pe locul unui locaș mai vechi.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…