Scara pe care nu se urcă ușor: Perioada Triodului ne cheamă la smerită cugetare, spune PS Timotei

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Radu Vodă din București. În omilia sa, el a vorbit despre semnificația spirituală a perioadei Triodului. Ea ne îndeamnă „către smerita cugetare, care îl poate înălța pe om până la Dumnezeu”, a spus el. Acest drum este ca o scară pe care nu se poate urca ușor.

„Perioada pe care o începem, perioada Triodului, care se va încheia cu luminata zi a Învierii, este perioada care ne cheamă pe toți deopotrivă – și pe cei care-și recunosc starea de depărtare față de Dumnezeu, și pe cei care încă nu sunt pe drumul acesta al dobândirii smeritei cugetări – ne îndeamnă pe toți să nu-i disprețuim pe ceilalți”, a spus Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Va trebui să învățăm că fiecare își lucrează mântuirea pentru sine. Eu nu sunt interesat de ceea ce face vecinul meu, pentru că singurul judecător este Dumnezeu”, a adăugat el.

„Perioada Triodului, pe care o așteptăm și pe care o vom petrece fiecare după evlavia și dragostea lui, ne îndeamnă la întoarcere către Dumnezeu, la arătarea iubirii către El și către ceilalți și mai ales către smerita cugetare, care îl poate înălța pe om până la Dumnezeu.”

„Unul dintre părinții Bisericii ne spune că pocăința este scara pe care urcăm în locul din care au căzut protopărinții noștri prin neascultare și pe această scară sunt multe trepte”, a menționat ierarhul.

„Să nu consideram vreodată că putem urca spectaculos pe ele. Va trebui să urcăm câte o treaptă, cu multă atenție și cu multă smerenie și niciodată să nu privim înapoi, ci doar înainte, pentru că Dumnezeu ne așteaptă pe toți la capătul scării”, a încheiat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Perioada Triodului începe cu Duminica Vameșului și Fariseului și se încheie în Sâmbăta Mare (dinaintea Sfintelor Paști). Are în total 10 săptămâni. În această perioadă, creştinii ortodocşi din întreaga lume se pregătesc spiritual pentru a se îngropa și apoi a învia simbolic împreună cu Mântuitorul Iisus Hristos.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente