Satul românesc, în grila Radio Trinitas

„Satul Românesc – istorie și actualitate” este cea mai nouă emisiune Radio Trinitas care va fi difuzată în fiecare joi de la ora 13:10.

Emisiunea își propune o amplă evocare a istoriei satului românesc din perioadele evului mediu până în secolul al XX-lea, dar şi o incursiune în prezentul satului contemporan explorând universul cotidian din satele României europene.

Prima parte a emisiunii va cuprinde monografia unui sat.

Istoricul Dorin Stănescu, unul dintre realizatori, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica ca „ideea de la care a pornit această emisiune este aceea a existenței unui bogat și mai ales inedit fond documentar aflat în arhivele statului care cuprinde sute de monografii ale unor așezări românești realizate între anii 1938-1946”.

„Cunoaștem din aceste monografii oameni care în 1940 erau bătrânii satului și care copilăriseră în lungul veac al XIX-lea, care fuseseră martori la prefacerile neamului și statului românesc și la pătrunderea primelor elemente de modernitate în satul lor. Prin cuvintele lor, de fapt, vorbeau înaintașii lor pierduți în negura timpului”, a afirmat Dorin Stănescu.

În partea a doua, emisiunea va prezenta un reportaj din viața actuală a satului.

Reporterii Radio TRINITAS vor merge în sate, se vor întâlni și vor discuta despre satul de azi, provocările sale, despre tradiții și rolul Bisericii în anumite comunități.

„Se vor întâlni cu oamenii gospodari ai așezărilor, cu preoții și învățătorii pentru a vedea dacă o formulă  zugrăvită pe pereții unei mici biserici sătești și exprimată prin cuvintele Biserica și școala ne dau adevărata lumină, mai este în actualitate și cum se manifestă ea astăzi”, a declarat istoricul Dorin Stănescu.

Emisiunea „Satul Românesc – istorie și actualitate” este realizată de istoricul Dorin Stănescu şi preotul Cornel Enache.

Foto credit: Sorin Onişor

Comentarii Facebook


Știri recente