Sărbătorirea zilei de 9 mai la Râmnicu Vâlcea

Cu prilejul sărbătoririi „Zilei independenței de stat a României”, a „Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial” și a „Zilei Uniunii Europene”, Instituția Prefectului – Județul Vâlcea și Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD și Apărare CBRN „Panait Donici” au organizat astăzi, 9 mai 2014, o serie de manifestări culturale, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Festivitățile au debutat la ora 9:30, pe platoul din fața Instituției Prefectului, unde a avut loc o ceremonie militară de arborare a drapelelor României și Uniunii Europene. De la orele 10:00, la Monumentul Eroilor – Statuia Independenței din centrul municipiului Râmnicu Vâlcea s-a desfășurat un ceremonial militar – religios cu depunere de coroane de flori. După intonarea Imnului de Stat al României, a fost oficiată o slujbă religioasă de către un sobor de preoți și diaconi. Apoi instituțiile vâlcene au depus rând pe rând coroane și jerbe de flori în memoria ostașilor români care s-au jertfit pentru țară, neam și credința ortodoxă strămoșească. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

La manifestare au participat Dumitru Cornoiu, Prefectul Județului Vâlcea, Ion Gigi Matei, Primarul interimar al Râmnicului, oficialități centrale și locale, personalități culturale, cadre militare, studenți și elevi. Din partea Arhiepiscopiei Râmnicului, la festivitate au luat parte Părintele Ion Predescu, Consilier Social Misionar și Părintele Arhidiacon Ioan Liviu Găman, Inspector Media.

Tripla semnificație a zilei de 9 mai

1. La 9 mai 1877, Adunarea Deputaților și Senatul s-au întrunit în sesiune extraordinară și au proclamat independența de stat a României, față de Imperiul Otoman. În ziua de 9/21 mai 1877, ministrul Mihail Kogălniceanu, a rostit celebrul discurs în care a exclamat „Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare!”. Declarația de independență a țării a fost semnată de principele Carol I la 10 mai 1877.

2. La fel de importantă pentru România, cât și pentru întreaga lume, data de 9 mai 1945 este ziua în care regimul celui de-al Treilea Reich își recunoștea înfrângerea în fața puterilor aliate, în urma celei de-a doua conflagrații mondiale. Ziua Victoriei împotriva fascismului, a găsit armatele române la mai puțin de 80 km de orașul Praga. Prin efortul său militar, țara noastră se înscrie în rândul națiunilor care au avut un rol important la înfrângerea nazismului în Europa.

3. În fiecare an, la 9 mai, pe tot cuprinsul continentului se serbează Ziua Europei, pentru a marca istorica declarație din 9 mai 1950 a ministrului francez de externe, Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franța si Germania, pentru eliminarea rivalităților seculare dintre cele două state. Decizia serbării Zilei Europei în fiecare an, la 9 mai, a fost luată de Consiliul European de la Milano, din 1985.

Evenimentele de la 9 mai 1877 și 9 mai 1945, precum și Ziua Europei se înscriu ca momente glorioase, care pentru poporul nostru constituie un prilej de îndreptare a gândurilor pline de recunoștință către generațiile de luptători și eroi pentru dreptate socială, libertate, unitate și independență.

Comentarii Facebook


Știri recente