Sărbătorile lunii Martie

A treia lună din anul calendaristic și a șaptea din anul bisericesc cuprinde pomenirea unor sfinți de seamă ai Bisericii. Pe 9 martie, creștinii ortodocși îi vor cinsti pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Soldați în slujba împăratului roman Licinius, aceștia au fost osândiți la moarte prin înghețare, pentru că nu au vrut să se închine idolilor. După tradiție, credincioșii aduc în această zi la biserică, spre binecuvântare, „mucenici”: colăcei în forma cifrei opt, copți la cuptor sau fierți.

Pe 12 martie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Grigorie Dialogul sau Grigorie cel Mare. Acesta a trăit în secolul al VI-lea și a fost Episcop al Romei. Este cunoscut mai ales ca autor al Liturghiei darurilor înainte sfințite, care se oficiază în perioada Postului Mare.

În a 2-a zi a lunii, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, credincioșii vor lăsa sec pentru Postul Sfintelor Paști. Postul începe, anul acesta, pe 3 martie.

Pe 25 martie vom sărbători Buna Vestire sau Blagoveștenia. Praznicul amintește de momentul în care Fecioara Maria a fost anunțată de Arhanghelul Gavriil că va primi în pântece și va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Biserica a rânduit pentru această sărbătoare dezlegare la pește. A doua zi, pe 26 martie, se face și cinstirea Sfântului Arhanghel Gavriil, precum și a Sfinților Mucenici Montanus, preotul și soția sa, Maxima.

În penultima zi a lunii, pe 30 martie, Biserica îl pomenește pe Cuviosul Ioan Scărarul. Sfântul a primit acest nume datorită scrierii „Scara dumnezeiescului urcuș”, un adevărat tratat de asceză, despre părăsirea păcatului și învățarea virtuților pentru a dobândi mântuirea.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…