Sărbătorile lunii Ianuarie

Prima lună a anului, cunoscută în popor și cu numele de „Gerar”, este bogată în sărbători.

La 1 ianuarie, Biserica a prăznuit Tăierea împrejur cea după trup a Domnului. Tot în prima zi a anului, creștinii ortodocși l-au cinstit pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare.

Botezul Domnului sau Boboteaza este sărbătorită, ca în fiecare an, la 6 ianuarie. În toate lăcașurile de cult ortodoxe, cu ocazia marelui Praznic al Epifaniei, se săvârșește Slujba Aghesmei Mari. Slujba sfințirii apei se poate face atât în Ajun, cât și în dimineața zilei de Bobotează și amintește de momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat în apele Iordanului. La 7 ianuarie, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului.

Pe 10 ianuarie, în calendar este menționat Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești. Sfântul este prăznuit în mod deosebit în județul Bacău, dar și în Capitală, o parte din moaștele sale aflându-se la Mănăstirea „Christiana”. Cuviosul Antonie cel Mare, ocrotitor al multor lăcașuri de cult din țara noastră, este cinstit la 17 ianuarie. Pe 21 ianuarie este pomenit Cuviosul Maxim Mărturisitorul, iar pe 25, Sfântul Ierarh Grigorie Teologul.

În penultima zi a lunii ianuarie, Biserica noastră face pomenirea Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, zi în care toate instituțiile de învățământ teologic ortodoxe își vor sărbători ocrotitorii.

Comentarii Facebook


Știri recente