Sărbătorea Episcopiei Caransebeșului

Episcopia Caransebeșului a aniversat, duminica aceasta, 150 de ani de la înființare. Tot în această zi a fost sărbătorit și hramul Catedralei eparhiale „Învierea Domnului” din municipiu. Evenimentele aniversare au început cu oficierea Sfintei Liturghie de către un sobor de arhierei condus de Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, în prezența a câteva sute de credincioși.

Potrivit TRINITAS TV, la final părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat cu prilejul hramului și a organizării în Episcopia Caransebeșului a „Zilelor credinței și culturii”, ediția a 9-a. Mesajul Patriarhului României intitulat Lumina Crucii se arată în slava Învierii poate fi citit integral aici.

Mesaje de felicitare au fost adresate și din partea autorităților centrale și locale. La sărbătoare au luat parte credincioși din întreg județul Caraș-Severin, mulți dintre ei îmbrăcați în frmoasele straie populare specifice Banatului montan.

Sărbătoarea hramului Catedralei eparhiale este parte a unui amplu program religios-cultural pe care Episcopia Caransebeșului îl derulează, în parteneriat cu municipalitatea, de câțiva ani buni. Anul acesta, „Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin” au ajuns deja la a IX-a ediție și se desfășoară până pe 26 aprilie.

„Suntem într-un an aniversar pentru Episcopia noastră deoarece împlinim 150 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeşului de aceea, cred că după sfinţirea Catedralei de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în 12 septembrie 2010, acest moment din Duminica Tomii – 2015 este cel mai important deoarece Episcopia noastră aniversează 150 de ani de existenţă. Hramul festiv al Catedralei deschide o săptămână a credinţei şi culturii în Caraş Severin”, a precizat Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, potrivit Radio TRINITAS.

La final Sfintei Liturghii, ierarhii şi credincioşii au participat la deschiderea oficială a sărbătorii cetăţii Caransebeşului, numită popular „Ruga de la Oraş”, mai multe ansambluri folclorice prezentând dansuri populare, specifice zonei. Spre seară, ierarhii au participat și la spectacolul folcloric organizat la Casa de Cultură din Caransebeș.

Comentarii Facebook


Știri recente