Sărbătoarea Unirii Principatelor Române la Seminarul Teologic din Râmnicu Vâlcea

În sala de festivități a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, a avut loc astăzi, 24 ianuarie 2013, începând cu orele 13:00, un eveniment cultural-artistic dedicat Unirii Principatelor Române, a precizat Arhid. Ioan Liviu Găman.

În deschidere, Părintele prof. dr. Nicolae Proteasa, directorul Seminarului Teologic „Sf. Nicolae”, a rostit un cuvânt de întâmpinare. Despre importanța istorică a Unirii Principatelor Române, din anul 1859, a vorbit Părintele prof. Petre Mateiescu, prin comunicarea științifică cu tema „Contextul internațional favorabil Unirii Principatelor”. În încheierea prelegerii, citând din cuvântul marelui luptător pentru Unire din Țara Românească, Vasile Boerescu, Părintele prof. Petre Mateiescu a subliniat: „Rezultatul lucrării noastre va constitui viitorul. Cum va fi acest viitor? După cum vom ști a profita de prezent. Dar trecutul cuprinde în sine lecțiuni pentru a lucra în prezent. Urma-vom trecutul până la începutul epocii domnilor din Fanar? Vom recâștiga demnitatea, vigoarea și virtutea noastră primară. Urma-vom trecutul din epoca fanarioților? Vom cădea în aceleași umilinți, slăbiciuni, corupțiuni și pierderi de drepturi politice. Urma-vom machiavelismul regimului regulamentar? Ne vom împărți în caste și în clase, ne vom trăda patriotismul străbunilor noștri. Urma-vom din contră aspirațiunile începute de Domnul Tudor? Simți-vom importanța prezentului, adică garanția europeană și recunoșterea Tratatelor (Capitulațiilor) noastre? Lăsa-vom vechile uri, vechile diviziuni? Renunța-vom la orice privilegii și exclusivism, spre a ne ocupa numai de marile interese ale nației? Vom fi siguri că vom câștiga viitorul.”

În cadrul manifestării un grup de elevi de la Colegiul Național Matei Basarab din Râmnicu Vâlcea împreună cu elevi ai clasei a X-a a Seminarului Teologic au prezentat un recital artistic de versuri și muzică populară și patriotică dedicat Zilei Unirii.

Manifestarea închinată aniversării a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române (1859 – 2013), vine să marcheze într-un cadru solemn actul istoric de la 24 ianuarie 1859, când a fost proclamată, de către Mitropolitul Nifon, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Țării Românești, înfăptuindu-se astfel Unirea Principatelor Române.

La eveniment au mai fost prezenți: Pr. Constantin Cîrstea, Consilier Cultural în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, părinții profesori, profesorii și elevii Seminarului Teologic.

La finalul manifestării, în curtea Seminarului, toți cei prezenți s-au prins într-o mare și frumoasă Horă a Unirii, rememorând momentul istoric de acum 154 de ani.

Comentarii Facebook


Știri recente