Sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, în Moldova

În calendarul Bisericii noastre este sărbătorită astăzi Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. În această zi, credincioșii din Moldova sunt așteptați la hramurile mai multor biserici de mănăstire și de parohie pentru a participa la Sfânta Liturghie.

Una dintre cele mai reprezentative așezări monahale din Arhiepiscopia Iașilor, Mănăstirea Secu, își serbează astăzi hramul, potrivit mmb.ro. Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de ierarhi din care vor mai face parte IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Ignatie Mureșanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, și PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului. Aseară a fost oficiată, pe scena special amenajată, slujba Privegherii, iar în această dimineață programul liturgic va începe cu Agheasma miăcă și va continua cu Taina Sfântului Maslu. În continuare va avea loc procesiunea de scoatere a moaștelor Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, iar în jurul orei 9:30 va începe Sfânta Liturghie arhierească. Hramul Mănăstirii Secu va continua pe 30 august, când va fi sărbătorit Sfântul Ierarh Varlaam și Sfântul Ierarh Ioan de la Râșca și Secu.

Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Iași își va cinsti astăzi ocrotitorul. Aseară a fost săvârșită slujba Vecerniei unită cu Litia, iar astăzi, slujba Utreniei va fi urmată de Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul și de Sfânta Liturghie. La final se va oficia o slujbă de mulțumire și Parastasul pentru ctitori. După cum ne-a relatat pr. paroh Viorel Sava, care este și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” au fost finalizate lucrările de pictură realizate de pictorul Dan Gogu din București. „Lucrările de pictură au fost realizate pentru prima dată, după 380 de ani de la zidirea bisericii. Acum, biserica a fost îmbrăcată cu această haină pe care o constituie pictura bisericească”, a spus pr. paroh Viorel Sava. În Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților va fi sărbătoare în Parohia Arbore din Protopopiatul Rădăuți și în Parohia Reuseni din Protopopiatul Suceava 2. În Episcopia Hușilor va fi astăzi hram la Biserica domnească „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Vaslui. Tot astăzi va fi hram la Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Huși, județul Vaslui. În Episcopia Romanului își serbează astăzi hramul Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Parohia Valea Seacă 2, Protopopiatul Sascut, județul Bacău.

Comentarii Facebook


Știri recente