Sărbătoarea Sfintelor Paști la Caransebeș

Numeroşi credincioşi au participat la Slujba Învierii Domnului în noaptea Sfintelor Paşti, la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş. Slujba Învierii a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un mare sobor de preoţi şi diaconi.

Prima parte a Utreniei Învierii a fost oficiată pe esplanada catedralei episcopale, apoi a continuat în interiorul acesteia, unde potrivit obiceiului Preasfințitul Lucian a sfinţit „Paştile”, pâinea şi vinul, din care credincioşii vor lua în fiecare zi din Săptămâna Luminată.

Şi anul acesta a fost adusă în Episcopia Caransebeşului, Sfânta Lumină de la Mormântul Domnului din Ierusalim. Astfel, o delegaţie a Episcopiei Caransebeşului, dimpreună cu primarul municipiului Caransebeş, Ion Marcel Vela, s-a deplasat la Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara, unde au întâmpinat Sfânta Lumină adusă cu un avion de la Bucureşti. De asemenea, o delegaţie condusă de primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu a dus Sfânta Lumină şi în bisericile municipiului reşedinţă de judeţ.

„Îi mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit și în acest an să ne închinăm Praznicului Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Ne-am bucurat de prezența autorităților locale, a multor credincioși și foarte mulți copii și tineri, bucurându-ne împreună duhovnicește, căci după 40 de zile, l-a care s-a adăugat și Săptămâna Patimilor, am ajuns să ne închinăm Învierii Mântuitorului, căci Învierea Lui este și învierea noastră. Zadarnică este propovăduirea noastră, zadarnică și credința voastră, dacă Hristos nu a înviat, ne spune Sf. Ap. Pavel. Așadar să credem cu adevărat că Hristos a înviat și să devenim și noi până la sfârșitul veacurilor martori și mărturisitori, misionari și propovăduitori ai Învierii Mântuitorului, alături de Apostoli, de mironosițele femei și de toți cei care au crezut că Hristos este Fiul lui Dumnezeu și crezând în El viață veșnică să avem”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian.

Sfânta Liturghie a Praznicului Învierii Domnului a fost săvârşită la Catedrala episcopală, în prima zi a Sfintelor Paşti, de către Preasfinţitul Lucian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a numeroşi credincioşi, iar răspunsurile au fost date de corul acestui sfânt locaş, condus de părintele Gheorghe Tistu.

La orele serii, Preasfinţitul Lucian a oficiat slujba Vecerniei sau „A Doua Înviere”, în Catedrala episcopală din Caransebeş, în cadrul căreia, potrivit tradiţiei Bisericii noastre, a fost citită pericopa evanghelică în mai multe limbi.

(Articol realizat de Diac. Pavel Canea şi Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente