Sărbătoarea Sfintei Treimi în Eparhia Severinului şi Strehaiei

Luni, 1 iunie, de praznicul Sfintei Treimi, trei mănăstiri mehedințene au îmbrăcat straie de sărbătoare. Chinoviile de maici de la Mraconia, Cerneți și Strehaia formează troița așezămintelor monahale istorice din Episcopia Severinului și Strehaiei care își serbează hramul în cea de-a doua zi de Rusalii.

La Mraconia, străvechea mănăstire de pe Clisura Dunării, obștea de viețuitoare și pelerinii prezenți s-au desfătat duhovnicește cu o frumoasă slujbă praznicară. Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită de ierarhul locului, având alături un ales alai de sfințiți slujitori. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic “Sfântul Gheorghe ” de la Catedrala episcopală din Drobeta Turnu Severin.

La finalul Sfintei Liturghii ctitorii sfântului așezământ monahal au fost pomeniți în cadrul slujbei Parastasului.

Zeci de credincioși din Drobeta Turnu Severin și-au îndreptat pașii, la ceas de mare praznic, și către mănăstirea din localitatea Cerneți. Aici, Sfânta Liturghie a fost oficiată de un alt vrednic ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria. Preasfinția Sa a fost înconjurat la Sfânta Liturghie de un sobor de preoți din localitate și delegați de la Centrul eparhial din Turnu Severin. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic “Sfântul Nicodim” al Catedralei.

Un alt așezământ monahal istoric din Episcopia Severinului și Strehaiei care a îmbracat veșmânt sărbătoresc de praznicul Sfintei Treimi este mănăstirea Strehaia, ctitorie a boierilor Craiovești.

Comentarii Facebook


Știri recente