Sărbătoarea Sfintei Tatiana în Cetatea Băniei

Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova s-a aflat în sărbătoare sâmbătă, 12 ianuarie. Manifestările liturgice închinate Sfintei Mucenițe Tatiana au început de vineri-seară prin slujba Vecerniei, Litiei și Acatistul sfintei. Sărbătoarea a continuat a doua zi, sâmbătă, 12 ianuarie, cu Sfânta Liturghie, oficiată de Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”.

Credincioșii craioveni au participat în număr mare la slujbele închinate Sfintei Mucenițe Tatiana Diaconița, ale cărei moaște sunt adăpostite în Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Vineri seară, 11 ianuarie, în ajunul sărbătorii, după slujba Vecerniei unită cu Litia, racla în care se află moaștele sfintei, ale Sfinților Serghie și Vah și ale Sfântului Ierarh Nifon, a fost purtată în procesiune în jurul sfântului lăcaș. La final, a fost așezată pe esplanada din fața catedralei, unde credincioșii au trecut vreme de câteva ceasuri să se închine și să sărute sfintele moaște, primind, de asemenea, icoane cu Sfânta Muceniță. Sâmbătă, în ziua de prăznuire a sfintei, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de IPS Irineu. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, dirijat de prof. Victor Șapcă, și de corala mixtă a catedralei, dirijată de prof. Bogdan Botezatu.

Sfânta Tatiana, ocrotitoarea clericilor

La slujbă au participat numeroși credincioși. La final, IPS Irineu a vorbit despre viața și minunile Sfintei Tatiana, subliniind importanța acestei sărbători pentru comunitate. „Sfânta Tatiana, ca muceniță a Mântuitorului nostru Iisus Hristos și ca diaconiță consacrată în Biserică, se roagă pentru noi și este în același timp ocrotitoarea diaconilor, a preoților, a ierarhilor, pentru că un sfânt care a slujit la Sfântul Altar niciodată nu-i poate uita pe cei care slujesc la Sfântul Altar, bucuriile și tristețile acestora, și niciodată nu va uita rugăciunile noastre. Sfânta Tatiana, ca mijlocitoare, este aproape de credincioși, de tineri, pentru că ea a fost tânără și a știut să-și păstreze această tinerețe, să o dedice și să o încredințeze cu totul Bunului Dumnezeu. De aceea Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest dar neprețuit și de mare valoare pentru Biserica noastră din Oltenia și rugăm pe Sfânta Tatiana să ajute, să mijlocească și să ocrotească pe cei care poartă numele ei, pe toți tinerii, pe toți clericii și pe toți iubitorii de Dumnezeu credincioși ortodocși ai Bisericii noastre”, a conchis Mitropolitul Olteniei.

Moaștele Sfintei Tatiana au fost aduse în țara noastră de boierii Craiovești de la Constantinopol, după anul 1453, și depuse inițial la Mănăstirea Bistrița, din județul Vâlcea. De aici ele au fost mutate de voievodul Neagoe Basarab la Biserica Domnească din Curtea de Argeș. După reorganizarea Mitropoliei Olteniei, la începutul anilor 1950, capul sfintei a fost adus la Catedrala mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova, unde se găsește și astăzi spre cinstire și închinare, alături de moaștele Sfinților Mucenici Serghie și Vah și ale Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului.

Comentarii Facebook


Știri recente