Sărbătoarea Sfintei Ecaterina la Paraclisul universitar în care s‑au pregătit o mulțime de preoți

Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul s-a rugat luni Sfintei Ecaterina în paraclisul universitar al Facultății de Teologie din București împreună cu numeroși studenți, profesori și credincioși bucureșteni.

În predica rostită la Sfânta Liturghie, ierarhul a evidențiat modul proniator în care facultatea bucureșteană se bucură azi de ocrotirea Marii Mucenițe originare din Alexandria.

„După ce a fost alungată din Universitate de regimul comunist instaurat în țara noastră acum 70 de ani, Facultatea de Teologie Ortodoxă din București a trebuit să găsească adăpost în clădirea din apropierea Bisericii Sfintei Ecaterina. De atunci, această biserică a devenit și paraclis universitar, loc în care s‑au pregătit duhovnicește, s‑au rugat, au învățat rânduielile tipiconale și bisericești o mulțime de preoți care au slujit Biserica în ultimele decenii”.

„Asemenea celor trei mari ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic ortodox, și Sfânta Ecaterina este un exemplu vrednic de urmat de către toți tinerii care urmează cursurile acestei facultăți”, a subliniat Preasfinția Sa.

Cadru de la Sfânta Liturghie oficiată de hramul Paraclisului Universitar „Sfânta Ecaterina”. ©Basilica.ro / Raluca Ene

Episcopul vicar patriarhal a făcut o paralelă între Maria din textul evanghelic citit la Liturghie și Sfânta Ecaterina, care, la fel, „partea cea bună și-a ales”.

„Sfânta Ecaterina, în calitate de fiică a guvernatorului Alexandriei, avea toate posibilitățile în fața ei în viitorul pe care trebuia să și‑l construiască, însă, înțelepțită de Evanghelia pe care a aprofundat‑o și pe care și‑a însușit‑o, luminată de harul Duhului Sfânt, asemenea Mariei, sora lui Lazăr, și‑a ales partea cea bună, care nu s‑a luat de la ea, adică ascultarea cuvintelor Domnului și împlinirea lor”.

În cadrul Sfintei Liturghii, un masterand al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a rostit o omilie despre viața și calitățile duhovnicești ale Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina.

La final a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii bisericii și pentru profesorii și studenții Facultății de Teologie din București trecuți la Domnul.

Slujbă de pomenire pentru ctitorii Paraclisului Universitar „Sfânta Ecaterina”. ©Basilica.ro / Raluca Ene

Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente