Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul în Episcopia Caransebeșului

Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș și-a cinstit luni, 20 iulie, ocrotitorul. Astfel, numeroși credincioși caransebeșeni, dar și din împrejurimi, au fost prezenți la sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul în Catedrala Episcopală din Caransebeș. Cu acest prilej Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie. Cântarea la strană a fost înfrumusețată de Corul Catedralei Episcopale, dirijat de părintele profesor Gheoghe Tistu.

Locaş bisericesc reprezentativ pentru Banatul de munte, Catedrala episcopală din Caransebeş a primit la data de 12 septembrie 2010, prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, un al doilea hram, ocrotitorul acesteia devenind Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.Această prăznuire s-a adăugat hramului tradiţional „Învierea Domnului”.

„Atât în ziua prăznuirii Sfântului Proroc Ilie, cât și în ajun, Episcopia noastră a fost într-o mare sărbătoare. Foarte mulți pelerini credincioși și-au îndreptat pașii spre așezămintele monahale și spre toate locașurile de cult ocrotite de Sfântul Ilie. La cinci ani de la sfințirea Catedralei episcopale din Caransebeș l-am cinstit în mod deosebit pe Sfântul Proroc Ilie, cel care este considerat și numit pe drept cuvânt ocrotitorul Banatului, alături de Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș. Astăzi am considerat că este bine să fim alături de clericii și credincioșii Catedralei noastre episcopale, care într-adevăr au o evlavie deosebită la Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Îi mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a dăruit o sărbătoare frumoasă cu bucurii și împliniri duhovnicești”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

În ajunul sărbătorii, duminică, 19 iulie, Preasfințitul Episcop Lucian a târnositBiserica „Sfântul Proroc Ilie” din Oravița, înfrumusețată recent prin contribuția preotului Gelu Moldovan și a credincioșilor din localitate, după care, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie. De asemenea duminică, la orele serii, ierarhul a săvârșit Slujba Vecerniei cu Litie în altarul de vară alMănăstirii „Sfântul Ilie de la Izvor” – Bocșa Vasiova din județul Caraș-Severin. Luni, 20 iulie, obștea monahală, alături de credincioșii Mănăstirii „Sfântul Ilie de la Izvor” l-au avut în mijlocul lor pe părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, care din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a fost serbat festiv şi la aşezămintele monahale, aflate pe cei doi munţi ce străjuiesc Banatul Montan. La Schitul de pe Muntele Mic, Sfânta Liturghie a fost oficiată, din încredinţarea Chiriarhului, de către părintele protosinghel Casian Rușeț, secretar eparhial, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi. Un frumos pelerinaj s-a organizat şi la Schitul de pe Muntele Semenic, unde părintele Daniel Alic, consilier cultural, împreună cu un sobor de preoţi din zona Reşiţei, a slujit Sfânta Liturghie.

Până la data de 28 februarie 1950, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş şi l-a declarat ocrotitor al Banatului, în Banat era socotit ca ocrotitor Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. În acest context, multe din mănăstirile, schiturile și locașurile bisericești de tradiţie din Banat au ca ocrotitor pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.

Şi alte biserici din cuprinsul Episcopiei Caransebeşului, ocrotite de Sfântul Proroc Ilie, şi-au serbat cu acest prilej hramul. Au fost în straie de sărbătoare preoţii şi credincioşii din Parohiile Băuţarul Inferior, Băuţarul Superior, Bucoşniţa, Marga şi Valea Timişului din Protopopiatul Caransebeş, Oraviţa Română şi Doman din Protopopiatul Reşiţa, Bogâltin, Luncaviţa, Pătaş şi Pârvova din Protopopiatul Băile Herculane, precum şi cei din Coronini şi Milcoveni din Protopopiatul Moldova Nouă.

(Articol realizat de Diac. Pavel Canea și Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente