Sărbătoarea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș. Bănățenii și-au cinstit ocrotitorul

De șase decenii timișorenii prăznuiesc cel de-al doilea hram al catedralei mitropolitane, pe Sfântul Iosif cel Nou, Mitropolitul Timișoarei, cinstit în Biserica Ortodoxă Română în fiecare an la data de 15 septembrie.

dsc_3654-copy-large

Mii de credincioși bănățeni au fost prezenți joi, 15 septembrie 2016, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara pentru a-l cinsti pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul locașului de cult. Cu această ocazie, cinci ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au oficiat Sfânta Liturghie în catedrala ocrotită de Sfântul Iosif cel Nou, informează site-ul oficial al Mitropoliei Banatului.

Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Din sobor au făcut parte clerici de la Centrul eparhial, protopopi, strareți și ieromonahi de la mănăstirile din Patriarhia Română.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Epifania a Protopopiatelor Timișoara I şi II, condusă de profesor Nicolae Șincari.

În cadrul evenimentului au fost prezente oficialități locale și județene, reprezentanți ai mediului academic și universitar timișorean. De asemenea, au mai fost prezenți elevi ai Școlii Ortodoxe Sfântul Antim Ivireanul din Timișoara care, la finalul slujbei, au interpretat pricesne.

În cuvântul rostit, Episcopul Caransebeșului a amintit principalele repere privitoare la viața Sfântului Iosif cel Nou.

La final, Mitropolitul Banatului a oferit ierarhilor câte o icoană a Maicii Domnului. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a prezentat credincioșilor cartea Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, 360 de ani de la înveșnicire și 60 de ani de la canonizare.

***

Sfintele moaşte vor rămâne spre închinare şi cinstire până vineri, 16 septembrie 2016, când, după Slujba Acatistului Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, oficiată de la ora 18:00, vor fi reaşezate în locul obişnuit de închinare.

 

Comentarii Facebook


Știri recente