Sărbătoarea Sfântului Atanasie al III-lea al Constantinopolului, la Galați

În ziua de 2 mai, Biserica Ortodoxă de pretutindeni face pomenirea Sfântului Atanasie, originar din Insula Creta, Mitropolit al Tesalonicului și mai apoi Patriarh al Constantinopolului, păstor al credincioșilor de la Dunărea de Jos la jumătatea secolului al XVII-lea, adormit în Domnul la 1654, în Ucraina, ale cărui sfinte moaște se păstrează întregi, așezate pe un tron arhieresc, în Catedrala Mitropolitană din Harkov.

Anul acesta, programul manifestărilor a debutat încă din seara zilei de 1 mai, prin slujba de priveghere săvârșită la Catedrala arhiepiscopală de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian.

Bucuria sărbătorii a fost mult sporită prin sosirea la Galați a unei delegații din Biserica Ortodoxă a Greciei, condusă de ÎPS Pantelimon, Mitropolit de Veria, Nausa și Kampania și ÎPS Pavlov, Mitropolit de Servion și Kozani, după cum ne-a transmis Pr. Gabriel Molocea.

Distinșii oaspeți, elevii seminariști și credincioșii prezenți în Catedrală la slujba privegherii au putut să se închine la icoana Sfântului Atanasie și la fragmentul din sfintele sale moaște păstrate în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În data de 2 mai, la ziua de prăznuire a sfântului, într-o atmosferă de înălțătoare bucurie sufletească, la altarul de vară al bisericii din municipiul Galați care are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Atanasie, Sfânta Liturghie a fost prezidată de IPS Mitropolit Pantelimon de Veria, Nausa și Kampania, ierarhul care a adus moaștele Sf. Grigorie Palama în România la ziua proclamării cinstirii și introducerii în cultul Bisericii noastre a Sfântului Ierarh Atanasie din anul 2009.

Din soborul slujitor au făcut parte și ÎPS Pavlos de Kozani și Servion, ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurați de preoți și diaconi ai municipiului Galați.

Pentru a spori evlavia credincioșilor gălățeni, a fost adusă spre venerare racla cu moaștele Sfântului Ierarh Atanasie.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Ortodoxia” al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în simfonie cu numeroșii credincioși participanți la sărbătoarea Sf. Atanasie.

Înalții prelați ai Bisericii Ortodoxe a Greciei se află într-o vizită de două zile în Arhiepiscopia Dunării de Jos, la invitația ÎPS Casian și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În conformitate cu hotărârea nr. 1968/2008 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în zilele de 2-3 mai ale anului 2009, au avut loc la Galați, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a membrilor Sfântului Sinod, manifestări liturgice și misionare dedicate proclamării cinstirii și introducerii în cultul Bisericii noastre a Sfântului Ierarh Atanasie. Acest act sacru a constituit o confirmare a evlaviei și cinstirii pe care slujitorii și credincioșii de la Dunărea de Jos le au astăzi față de cel ce a păstorit aceste meleaguri în urmă cu peste 350 de ani.

Comentarii Facebook


Știri recente