Sărbătoarea Sfântului Antonie cel Mare, în Moldova

Sfântul Antonie cel Mare va fi sărbătorit astăzi în mai multe biserici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Aseară s-a oficiat Vecernia unită cu Litia, iar astăzi credincioșii sunt așteptați la Sfânta Liturghie. IPS Pimen va sluji astăzi la Biserica „Învierea Domnului” din Suceava, care își cinstește ocrotitorul.

Biserica cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Antonie cel Mare” din Suceava își serbează astăzi hramul. Aseară au fost oficiate Vecernia unită cu Litia și Acatistul Sfântului Antonie cel Mare. Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, potrivit Ziarul Lumina. La finalul slujbei se va oficia Parastasul pentru ctitorii străvechiului lăcaș de închinăciune. „Sărbătoarea Sfântului Antonie cel Mare reprezintă prilej de bucurie pentru parohia noastră. Sunt mai bine de două decenii de când comunitatea noastră a hotărât ca sărbătoarea Sfântului Antonie să fie al doilea hram al bisericii noastre. Așteptăm la sfintele slujbe pe credincioșii parohiei noastre, dar și pe sucevenii care știu că sărbătoarea Sfântului Antonie cel Mare este marcată în biserica noastră într-un mod deosebit. Nădăjduim ca prin rugăciunile Sfântului Antonie cel Mare, Dumnezeu să dăruiască bucurie și pace tuturor celor care vor participa la Sfânta Liturghie”, a relatat pr. paroh Vasile Irimia, care este și protopop al Protopopiatului Suceava 1.

Astăzi își serbează hramul parohia „Sf. Cuv. Antonie cel Mare”, din cartierul ieșean Nicolina, păstorită de pr. Ionel Roată, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, iar Biserica Vulpe din Iași își cinstește al doilea ocrotitor.

Hram la o parohie misionară din Botoșani

Astăzi va îmbrăca straie de sărbătoare parohia „Sfântul Antonie cel Mare” din Botoșani, care își serbează de 11 ani acest hram. Credincioșii au participat aseară la slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de un sobor de preoți. Astăzi vor fi săvârșite Utrenia, Sfânta Liturghie, Parastasul pentru cei adormiți, iar diseară de la ora 17:00, slujba hramului se va încheia cu Acatistul Sfântului Antonie cel Mare. La finalul slujbelor dedicate hramului se vor oferi gustări calde pentru credincioși din partea femeilor din cadrul Comitetului parohial. „Nădăjduim ca un număr cât mai mare de credincioși să se roage împreună cu noi astăzi în cadrul Sfintei Liturghii. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, este al doilea an când slujim în biserica nouă. În prezent se lucrează la baza acoperișului, iar pentru ferirea intemperiilor din timpul iernii s-a montat o șarpantă provizorie. S-a reușit finalizarea clopotniței și finisajele exterioare. În interior, sfântul lăcaș este pregătit pentru oficierea sfintelor slujbe”, a relatat pr. paroh Dumitru Butnariuc. În parohia „Sfântul Antonie cel Mare”, în special pe perioada vacanței de vară, se desfășoară o școală de vară la care participă aproximativ 60 de copii. Anul trecut a fost înființată o corală de copii care oferă periodic răspunsurile liturgice la strană. În posturile de peste an, parohia „Sfântul Antonie cel Mare” organizează colecte de alimente neperisabile care sunt oferite persoanelor nevoiașe. „Dorim să creăm o solidaritate între credincioșii din parohia noastră. Oamenii răspund foarte frumos apelului pe care îl facem în acest sens”, a adăugat pr. paroh Dumitru Butnariuc.

Comentarii Facebook


Știri recente