Sărbătoarea Sf. Nicolae la Centrul Social pentru imigranți și persoane nevoiașe din Uppsala, Suedia

PS Macarie

În ziua sărbătorii Sf. Ier. Nicolae, 6 decembrie 2016, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, a fost alături de cetățenii români găzduiți la Centrul Social pentru imigranți și persoane nevoiașe din Uppsala, Suedia, informează Biroul de Presă al Eparhiei.

După oficierea Sfintei Liturghii, ierarhul a împărțit daruri și a vorbit cu cetățenii români din acest Centru, în mare parte de etnie rromă, interesându-se de starea și perspectivele lor. Patru copilași nebotezați vor fi botezați de episcopul românilor din Europa de Nord cu prilejul Sfintelor Sărbători.

În cuvântul de învățătură, Preasfinţia Sa a evocat viața și exemplul oferit de Sfântul Ierarh Nicolae, arătând, totodată, și cauza uriașei sale popularități.

Sfântul Nicolae a fost întotdeauna alături de cei lipsiți, de cei săraci și de cei nedreptățiți. Faptele sale sunt binecunoscute: a salvat de la păcate trupeşti tinere dintr-o familie scăpătată, a intervenit pentru oameni condamnați pe nedrept, a făcut nenumărate și neștiute fapte de milostenie. Cum scrie în viața sa, toată ziua, se îndeletnicea cu lucrurile ce se cuveneau dregătoriei sale, ascultând nevoile celor ce veneau la dânsul, iar ușile casei lui erau deschise tuturor, căci era bun către toți și apropiat. Sărmanilor le era tată; săracilor, milostiv; mângâietor celor ce plângeau, ajutător celor năpăstuiți și tuturor mare făcător de bine. Bun către toți și apropiat – iată modelul fiecărui păstor și arhiereu al Bisericii, dar și al fiecărui credincios.

Părintele Episcop Macarie a arătat că o astfel de viețuire explică renumele Sfântului Nicolae.

Viața sa ne arată cât de mare impact are o astfel de prezență evanghelică în lume, este un exemplu concret despre ce este și cum arată o Biserică vie. Faptele sale au străbătut timpurile și întinderile geografice, au devenit sursă de inspirație pentru frumosul obicei de a face daruri apropiaților, de a-i bucura pe cei sărmani și necăjiți. Urmarea faptelor și viețuirii Sfântului Nicolae – a mai spus Preasfințitul Macarie – este singura strategie prin care Biserica poate recuceri inimile poporului lui Dumnezeu.

La finalul slujbei, ierarhul a felicitat și a binecuvântat copiii și adulții care poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae.

 

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente