Sărbătoarea Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir la Patriarhie

Biserica Ortodoxă prăznuieşte la 26 octombrie în fiecare an pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Sfânta Liturghie la Patriarhie a fost săvârşită la această sărbătoare în Catedrala Patriarhală de către un sobor de ierarhi condus de Înaltpreasfinţitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Preasfinţitul Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei şi Noii Zeelande, Preasfinţitul Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal. De asemenea, au slujit preoţi: arhimandriţi, consilieri patriarhali şi eparhiali, protopopi, profesori de la Facultatea de Teologie şi de la Seminarul Teologic Ortodox din Bucureşti.

După citirea Pericopei Evanghelice, Înaltpreasfinţitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse a adresat un cuvânt credincioşilor prezenţi, din care redăm un fragment: „Dumnezeu, Care este un Dumnezeu credincios făgăduinţelor Sale, l-a dăruit pe mucenicul Său preaslăvit cu cununa sfinţeniei şi cu darul facerii de minuni, făcându-l ocrotitor ceresc şi apărător nu numai al creştinilor din Tesalonic, ci şi al tuturor creştinilor care-i cheamă numele şi au nădejde în ocrotirea lui.

De ce oare slava minunatului sfânt Dimitrie, cel bineplăcut lui Dumnezeu, a depăşit aşa repede graniţele cultului local? De ce dintr-un sfânt din Tesalonic şi făcător de minuni minunatul Dimitrie a devenit un sfânt şi ocrotitor panortodox şi pancreştin? Oare nu pentru că prin viaţa şi mucenicia lui, prin refuzul categoric de a schimba Împărăţia lui Dumnezeu cea cerească pe cea pământească, el nu ne aduce aminte de ceea ce a spus Sfântul apostol Pavel că „nu avem aici cetate stătătoare, ci o căutam pe aceea care va sa fie” (Evrei 13:14)? Pentru că aici, noi, creştinii, trăim ca nişte străini, iar adevărata noastră patrie nu este în niciunul dintre oraşele pământeşti, ci în ceruri – în cerul nou şi pământul cel nou aşteptate după Parusie? Pentru creştini, „orice țară străină le e patrie, și orice patrie le e țară străină” – după cum scria în secolul al II-lea autorul Epistolei către Diognet?”.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române dirijată de Pr. Stelian Ionaşcu.

Comentarii Facebook


Știri recente