Sărbătoarea Sf. Ioan Gură de Aur: Hramul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului

Săptămâna viitoare prăznuim un mare predicator şi sfânt ierarh: Ioan, Arhiepiscopul Constantinopolului, supranumit Gură de Aur pentru talentul său oratoric inspirat de Dumnezeu. Credincioşii bucureşteni sunt aşteptaţi să aducă cinstire acestui mare ierarh, ocrotitor al lăcaşul de cult de pe Dealul Arsenalului, paraclis unde se află un fragment din moaştele sale.

În ajunul sărbătorii, duminică 12 noiembrie 2017, va fi oficiată Slujba Privegherii, începând cu ora 17:00. În jurul 18:30, soborul slujitor şi credincioşii prezenţi vor participa la procesiunea cu moaştele sfântului în jurul lăcaşului de cult.

Răspunsurile liturgice vor fi oferite de grupul Psaltic Anastasis.

În ziua sărbătorii, de la ora 08:00 va fi oficiat Acatistul Sfântului Ioan Gură de Aur, Ceasurile, apoi de la ora 09:30 va fi săvârşită Sfânta Liturghie.


Printre lăcașurile de cult care îl au ocrotitor pe Sfântul Ioan Hrisostom se numără și Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Acest Paraclis patriarhal, în care se înalţă zilnic rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu pentru ajutor în buna desfăşurare a lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului, a fost rânduit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel încă de la sfinţirea sa, din data de 23 octombrie 2011, sub ocrotirea Sfântului Ioan Gură de Aur.

Istoria moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur de la paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului – Basilica.ro

Istoria moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur de la Patriarhia Română începe în luna octombrie 1997, când a avut loc vizita Cardinalului de Florenţa, Eminenţa Sa Silvano Piovanelli, în România, la Bucureşti (vizită premergătoare venirii SS Papa Ioan Paul al II-lea în România). Cu această ocazie Cardinalul Piovanelli a dăruit Bisericii Ortodoxe Române, vrednicului de…

Tot atunci a fost adusă, la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, racla cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur şi aşezate aici spre venerare pentru întărirea credinţei, spre ajutor şi binecuvântare pentru toţi binefăcătorii, rugătorii şi ziditorii Catedralei Mântuirii Neamului.

În cadrul paraclisului se află şi o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Prodromița de la Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos. Paraclisul mai poartă hramurile Învierea Domnului și Icoana Maicii Domnului – Prodromița.

Comentarii Facebook


Știri recente