Sărbătoarea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava: 10.000 de pelerini la procesiunea Calea Sfinților

Evenimentele dedicate hramului Catedralei Arhiepiscopale din Suceava au început miercuri cu slujbe și o procesiune a moaștelor Sf. Ioan cel Nou, ocrotitorul sfântului lăcaș, la care au participat, conform estimărilor Jandarmeriei Române, aproximativ 10.000 de credincioși.

Ziua a început marți dimineață cu slujba Acatistului sfântului, urmată de scoaterea moaștelor sale în baldachinul din curtea  catedralei.

„Deschidem zilele de acum de pomenire, de cinstire, de laudă ale Sfântului Ioan cel Nou. Vor fi trei zile pline, trei zile de rugăciune, trei zile de pelerinaj, trei zile în care vom veni aici, la moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, și ne vom întâlni cu Sfântul cel viu. Nu venim la un trup mort, nu ne atingem de un sicriu, ci sărutăm, ne atingem de raclă, de chivot și de un trup, un trup al Sfântului Ioan cel Nou, pe care îl simțim viu, un sfânt care ne primește, un sfânt care ne aude”, a spus Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.

În perioada 22-24 iunie 2022, la Suceava se desfășoară evenimentele prilejuite de hramul Catedralei Arhiepiscopale: PS Damaschin s-a adresat credincioșilor miercuri dimineață, după scoaterea moaștelor și depunerea lor în curtea Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Evenimentele au continuat cu slujba Aghesmei Mici și Sfânta Liturghie, oficiate de Arhim. Melchisedec Velnic, Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și starețul Mănăstirii Putna, împreună cu alți stareți din Bucovina și clerici de la Centrul Eparhial Suceava.

În perioada 22-24 iunie 2022, la Suceava se desfășoară evenimentele prilejuite de hramul Catedralei Arhiepiscopale: Arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, a oficiat miercuri Sfințirea apei și Sf. Liturghie în curtea Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Procesiunea cu moaștele Sf. Ioan cel Nou pe un traseu de șapte kilometri prin orașul Suceava a început de la ora 18:00 și a fost condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Au mai participat Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

IPS Calinic a condus procesiunea Calea Sfinților miercuri, 22 iunie 2022, însoțit de PS Damaschin și PS Andrei. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

S-au alăturat clerici de la Centrul Eparhial, reprezentanți ai celor cinci protopopiate ale eparhiei, stareți și starețe ale mănăstirilor din Bucovina, voluntari ai Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS) , elevi ai Seminarului „Mitropolit Dosoftei”, militari de la unitatea din Vatra Dornei, elevi ai Școlii militare de subofițeri de jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni, monahi și monahii, clerici din cadrul eparhie.

La cele zece opriri în locurile importante ale municipiului au fost rostite ectenii, răspunsurile fiind date de Corul Seminarului Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei”. După procesiune, racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou a fost reaşezată spre închinare în baldachinul special amenajat cu prilejul hramului, sub teii din curtea Catedralei Arhiepiscopale.

Peste 10.000 de credincioși au participat la Procesiunea „Calea Sfinților”, cu moaștele Sf. Ioan cel Nou pe un traseu de 7 kilometri prin orașul Suceava. Foto: Doxologia.ro

Procesiunea „Calea Sfinţilor“ a fost urmată de slujba Privegherii în cinstea celuilalt ocrotitor al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Arhim. Gherasim Curaciuc, Inspector al Departamentului de Colportaj al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a oficiat Slujba Vecerniei unită cu Litia şi a Utreniei, iar răspunsurile liturgice au fost date de Corul psaltic „Sfântul Inochentie de la Probota”, dirijat de părintele Constantin Dan Magdalena, și format din absolvenți ai Seminarului Teologic Ortodox din Suceava, actuali studenți teologi.

Elevii Școlii militare de subofițeri de jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni au participat la procesiune miercuri, 22 iunie 2022. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Sărbătoarea hramului Catedralei Arhiepiscopale din Suceava continuă joi cu Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcop al Covasnei și Harghitei, iar de la ora 19:00, în biserica mănăstirii va avea loc un concert de muzică bizantină.

Tot joi, de la ora 21:00, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul va oficia slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Ioan cel Nou.

Vineri, cinstirea Aducerii moaștelor Sf. Ioan cel Nou de la Cetatea Albă la Suceava va începe la Catedrala Arhiepiscopală de la 07:30, cu slujba Acatistului Sf. Ioan Botezătorul și Slavoslovia Mare, urmate de Sfânta Liturghie Arhierească.

Evenimentele hramului se încheie vineri seară cu Parastasul Voievozilor oficiat la Cetatea de Scaun a Sucevei. Programul complet al manifestărilor prilejuite de hram se găsește aici.


Manifestările prilejuite de hramul Catedralei Arhiepiscopale se desfășoară în contextul Anului Jubileu – Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie, închinat cinstirii „memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puțin prielnice, au înălțat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional”.

Acestea au loc cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților” – Părhăuți, ctitoria boierului Gavril Trotușan, și a 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Solca, ctitoria lui Ștefan Tomșa al II-lea Voievod.

Dacă opinia unora dintre istorici este corectă, anul acesta s-ar împlini și 620 de ani de la aducerea moaștelor Sf. Ioan cel Nou de la Cetatea Albă la Suceava, de către Domnitorul Alexandru cel Bun.


Video cu procesiunea „Calea Sfinților”: aici. Traseul procesiunii: aici.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi (deschidere); Doxologia.ro / Silviu Cluci (o parte din galeria foto)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente