Sărbătoarea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava: Distincții pentru medici și rugăciuni pentru domnitorii Moldovei

Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava și-a serbat hramul luni, când Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu alți patru ierarhi: Arhiepiscopul Calinic al al Sucevei și Rădăuților, Episcop Ignatie al Hușilor și Episcopii vicari Nichifor Botoșăneanul al Arhiepiscopiei Iașilor și Damaschin Dorneanul al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Li s-au alăturat în slujire părinții de la Centrul Eparhial Suceava, între care Arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, Arhim. Melchisedec Velnic, exarhul mănăstirilor din eparhie, părinții protopopi și consilierii eparhiali, dar și stareți ai unor așezăminte monahale din Arhiepiscopia Iașilor.

„Memoria liturgică a zilei de astăzi ne pune spre pomenire pe cel care este ocrotitorul acestei cetăți, Sfântul Mare Mucenic Ioan de la Suceava”, a spus Preasfințitul Părinte Ignatie în cuvântul de învățătură.

Sfințenia ca maximizare a umanului

„Atunci când ne aflăm în preajma unui om pe care îl iubim și față de care nutrim sentimente de respect și cinstire, inevitabil preluăm ceva din modul lui de a fi, din modul de a se comporta, din modul de a gândi și de a vedea lucrurile din jur. Nu este nevoie de niciun efort, n-ai nevoie de o consiliere specială pentru ca să îl asumi în inima ta pe cel pe care îl iubești atât de mult.”

Ierarhul a menționat că idealul sfințeniei, potrivit Părintelui Dumitru Stăniloae, nu este altceva decât maximizarea a tot ceea ce este uman.

„Cu cât noi suntem mai umani, cu atât noi accedem la sfințenie”, a spus Preasfinția Sa. „Așa cum Hristos, continuă părintele Dumitru Stăniloae, a fost om desăvârșit pentru Dumnezeu, sfinții sunt oameni și ei pentru Dumnezeu; și, dacă sunt oameni pentru Dumnezeu, sunt și oameni pentru oameni.”

„De aceea noi ne apropiem și simțim această lucrare binefăcătoare a unui sfânt. Moaștele lui sunt cele care ne grăiesc și ne vorbesc fără cuvinte. Și simțim că în preajma moaștelor noi devenim mai umani sau scoatem la iveală ceea ce este mai frumos în noi, potențăm ceea ce Dumnezeu a așezat atât de minunat în fiecare  dintre noi”, a continuat Episcopul Hușilor.

„De fapt, acest lucru se întâmplă ori de câte ori venim la biserică, la Liturghie, la slujbele Bisericii. Noi devenim mai umani și iese la iveală strălucirea și demnitatea ființei noastre.”

Distincții pentru medici

După Sfânta Liturghie, Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților a oferit Ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție din eparhie, unor profesori doctori și medici de renume din țara noastră, în contextul declarării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2024 ca An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor.

„Îi mulțumesc în primul rând Preasfintei Treimi, Care, pentru rugăciunile Sfântului Ioan Botezătorul și ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, ne-a mijlocit bucuria de a fi împreună, dar și pentru faptul că ne-a binecuvântat arhiepiscopia cu sporite împliniri”, a spus în încheiere Înaltpreasfințitul Părinte Calinic.

„Și împlinirile se văd cu ochiul liber. Comisia monumentelor a acreditat continuarea lucrărilor la parcarea din zona apropiată mănăstirii, a aprobat construirea unui altar de vară, ca să nu mai slujim pe scenă, și construirea unui muzeu; iar cel de-al patrulea proiect aprobat este Casa Crimca, o casă care are în atenție o abordare socială.”

Ierarhul a mai menționat începerea construirii noului cămin pentru bătrâni din apropierea Mănăstirii Teodoreni din orașul Suceava.

La eveniment, care a încununat un program mai amplu de manifestări dedicate hramului, au participat oficialități centrale și locale. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, dirijată de Pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu.

Parastasul Voievozilor

PS Damaschin Dorneanul a oficiat luni, 24 iunie 2024, Parastasul Voievozilor la Cetatea de Scaun a Sucevei. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Suita manifestărilor prilejuite de sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava s-a încheiat în după amiaza zilei de luni, la Cetatea de Scaun a Sucevei, cu Parastasul Voievozilor, oficiat de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul în prezența Prefectului Alexandru Moldovan, a Președintelui Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, și a directorului Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu.

„Nu se putea ca ziua de astăzi, atât de importantă pentru Suceava, să nu aibă, în cea de-a doua parte a ei, și această slujbă de pomenire pentru voievozii Țării Moldovei”, a spus Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

„Este un eveniment care are deja o tradiție și dăm slavă lui Dumnezeu că se poate duce mai departe și mulțumim pentru această colaborare. Inițiativa a venit din partea Consiliului Județean și a Muzeului de Istorie, iar noi, Biserica, ne-am arătat receptivi și dorim să ducem pe mai departe această tradiție, pentru că, așa cum se știe și se spune des, cine își uită rădăcinile și trecutul nu va aprecia nici prezentul și nici nu va putea să-și lucreze viitorul.”

Ierarhul i-a oferit Ordinul „Crucea Bucovinei”, din partea Părintelui Arhiepiscop Calinic, colonelului în retragere Ioan Acatincăi, președintele Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din județul Suceava.


Moaștele Sfântului Ioan cel Nou au fost aduse la Suceava, cetate de scaun, în 24 iunie 1402, în timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432), bunicul Sf. Ștefan cel Mare. Ele au fost dăruite de Patriarhia Ecumenică de odată cu recunoașterea canonică a Mitropoliei Moldovei.

Vezi și:

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente