La Suceava au început manifestările prilejuite de sărbătoarea Sfântului Ioan cel Nou

Manifestările prilejuite de hramul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, au început sâmbătă dimineață cu slujba Acatistului sfântului și scoaterea moaștelor sale întregi în curtea mănăstirii care îi poartă numele.

„Prin puterea și prin ocrotirea Duhului Sfânt a putut Sfântul Ioan să suporte chinurile la care a fost supus”, a subliniat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

„Învățăm și noi de aici că, fără ajutorul lui Dumnezeu, fără Duhul cel Sfânt, pe Care să-L chemăm să ne înnoiască viețile, suntem slabi, suntem neputincioși în fața provocărilor acestei vieți.”

Fiind Sâmbăta morților, ierarhul a subliniat importanța rugăciunii pentru sufletele celor care și-au început călătoria în veșnicie:

„Ne aducem aminte în duh de rugăciune de toți cei din neamurile noastre care au trecut la Domnul și îi simțim pe ei ca nefiind despărțiți de noi. Așa cum pe Sfântul Mare Mucenic Ioan nu-l considerăm drept cineva plecat dintre noi, drept o persoană departe de noi, tot așa suntem chemați să păstrăm și să întărim legătura dintre noi, cei care încă suntem pe acest pământ, în valea aceasta a plângerii, așa cum se mai spune, pe cei care sunt vii înaintea lui Dumnezeu, adormiți, cum îi numim noi, astfel încât între Biserica de aici, de pe pământ, Biserica luptătoare, și Biserica triumfătoare din cer, a sfinților și a celor bineplăcuți înaintea Domnului, să simțim acest duh de comuniune.”

Sfânta Liturghie și Parastasul de obște din dimineața de sâmbătă au fost oficiate de Arhim. Valerian Radu, mare eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, împreună cu un sobor format din stareți ai unor mănăstiri bucovinene, slujitori ai așezământului monahal și clerici de la Centrul Eparhial Suceava.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, dirijat de arhid. Paul Iușcă.

Procesiune cu moaște

De la ora 18:00, la Suceava are loc Procesiunea „Calea Sfinților”, cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou. Aceasta va fi condusă de Arhiepiscopul Calinic și Episcopul vicar Damaschin Dorneanul ai Sucevei și Rădăuților. Traseul este anunțat pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei, precum și punctele fixe de distribuție a apei pentru pelerini:

Sâmbătă, de la ora 21:00, credincioșii sunt așteptați la slujba Privegherii pentru sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh (Cincizecimea).

Duminică, 23 iunie, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, iar de la ora 18:00, în paraclisul mănăstirii va avea loc un concert de muzică bizantină la care vor cânta Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale, Corul maicilor Mănăstirii Cămârzani și pr. Alexandru Grigoraș, membru al Corului Academic Byzantion și Protopop de Sascut.

Programul liturgic va continua la altarul în aer liber din curtea Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava cu slujba de Priveghere în cinstea sfântului, oficiată duminică, de la ora 21:00, și cu Sfânta Liturghie de noapte, oficiată în paraclisul Catedralei.

Luni, 24 iunie 2024, când sărbătorim Sfânta Treime, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor din care vor face parte mai mulți ierarhi.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente