Sărbătoarea Sf. Ier. Andrei Șaguna: Primul Mitropolit al Transilvaniei a fost pomenit la Sibiu

La Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost pomenit marţi Sf. Ier. Andrei Şaguna, ctitorul Mitropoliei Ardealului, care este celebrat în aceeași zi cu Sf. Ap. Andrei, Ocrotitorul României.

Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, cu Episcopul Andrei al Covasnei şi Harghitei şi cu Episcopul Nestor al Devei şi Hunedoarei.

„În 2011, când a fost canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei, capul Sfântului Andrei, care a fost martirizat în Patra, în Grecia, a fost adus de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom al Patrei cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a stat în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, lângă Sfântul ierarh Andrei Șaguna”, a spus Preasfinţitul Părinte Andrei în cuvântul de învăţătură.

„Ce bucurie mai mare ne trebuie? Ce bucurie avem noi când ne prăznuim Ocrotitorul Mitropoliei și prăznuim Ocrotitorul României, de aceea toată inima crește”, a adăugat Episcopul Covasnei şi Harghitei.

Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a oficiat miercuri, 30 noiembrie 2022, Sfânta Liturghie de sărbătoarea Sf. Ier. Andrei Șaguna. Foto: Mitropolia Ardealului

„Cunoaștem multe lucruri despre viața, activitatea și lucrarea minunată apostolică pe care a îndeplinit-o Sfântul Ierarh Andrei Șaguna. Mai întâi de toate, el a fost lăudat și cinstit pentru ridicarea neamului. O apreciere foarte mare”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu.

„Dar mai presus de toate, noi l-am apreciat pentru ceea ce a făcut pentru Biserica Neamului și pentru dreptcredincioșii creștini ai Bisericii din Transilvania. A fost primul Mitropolit, pentru că a reînființat Mitropolia Ardealului, distrusă de vitregiile vremii la 1700” a precizat ierarhul.

Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a oficiat miercuri, 30 noiembrie 2022, Sfânta Liturghie de sărbătoarea Sf. Ier. Andrei Șaguna. Foto: Mitropolia Ardealului

Mitropolitul Ardealului a acordat la final distincții. Preoții Radu Totelecan și Răzvan Știrbu de la Nisa au primit Ordinul  „Sfântul ierarh Andrei Șaguna” pentru clerici:

  • Prefectul județului Sibiu, Mircea Dorin Crețu, și general-maior Dragoş Iacob, comandantul Corpului Multinațional de Sud Est, au primit „Crucea Șaguniană” pentru mireni;
  • Prof. dr. Ana Grama, istoric care a scris nenumărate volume despre Sfântul Andrei Șaguna, a primit Ordinul „Anastasia Șaguna”;
  • Reprezentanți din personalul non-clerical al Arhiepiscopiei Sibiului au primit Ordinul „Sfântul Andrei Șaguna” pentru mireni.

În încheiere, Părintele Mitropolit Laurenţiu le-a mulţumit celor prezenţi şi le-a transmis urări de bine celor care poartă numele sfinţilor sărbătoriți în 30 noiembrie.

Alți trei ierarhi i s-au alăturat în slujire Mitropolitului Ardealului miercuri, 30 noiembrie 2022, Sfânta Liturghie de sărbătoarea Sf. Ier. Andrei Șaguna. Foto: Mitropolia Ardealului

Ierarhilor le-au fost alături în slujire vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, Arhim. Ioachim Tomoiagă, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, Părintele Profesor Constantin Necula, eclesiarhul Catedralei mitropolitane, Protos. Emilian Man, cadre didactice universitare, consilieri eparhiali, protopopi şi alţi clerici locali.

La sărbătoare au participat prefectul județului Sibiu, Mircea Crețu, primarul Sibiului, Astrid Fodor, subprefectul județului, Sebastian Șebu, senatorul Nicolae Neagu, general-maior Dragoş Iacob, comandantul Corpului Multinațional de Sud Est, și directorul Spitalului de Pneumoftiziologie, Cristian Roman.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan-Alexandru Streza.

Sf. Ier. Andrei Șaguna a fost canonizat în 2011, iar sărbătoarea de marți a fost cea de a unsprezecea de la proclamarea canonizării. Moaștele primului Mitropolit al Transilvaniei se găsesc în Catedrala din Sibiu.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente