Sărbătoarea Sf. Gheorghe la Reședința Patriarhală

Biserica Ortodoxă cinstește la 23 aprilie pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință. În această zi paraclisul istoric din cadrul Reședinței Patriarhale îmbracă haine de sărbătoare, deoarece își cinstește ocrotitorul, pe Sfântul Mucenic Gheorghe. Paraclisul mai poartă hramurile Sfântului Prooroc Daniel și Sfintei Cuvioase Parascheva.

Sărbătoarea a debutat în jurul orei 09:00 cu sfințirea, de către Patriarhul României, a unui mozaic care înfățișează scene din viața Sfântului Gheorghe, mozaic amplasat in pridvorul paraclisului. Apoi, după slujba de sfințire, Sfânta Liturghie a fost oficiată, în incinta vechiului paraclis, de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Preafericirea Sa a arătat, printre altele, că Sfântul Mucenic Gheorghe este un model pentru toți creștinii.

„Sfântul Gheorghe este pentru noi model de a păstra credința în vremuri grele, chiar cu prețul vieții. Este model de dreptate, de iubire de adevăr și în același timp de iubirea Lui Hristos și a Bisericii Lui, de aceea el a devenit popular în toată lumea. În această zi de pomenire a Sfântului Marelui Mucenic Gheorghe ne rugăm lui Dumnezeu ca prin mijlocirile, prin solirile, prin rugăciunile sfântului să fie ocrotită țara noastră, armata noastră, dar și toți cei care poartă numele de Gheorghe sau derivate din el. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să ocrotească toate casele celor care poartă acest nume și să ocrotească și familiile lor și să dăruiască tuturor creștinilor râvna pentru Hristos, dragostea pentru Biserică pe care a avut-o Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, a spus Preafericirea Sa potrivit Radio TRINITAS.

Realizatorul mozaicului, pictorul Daniel Codrescu, și cel care l-a donat, Horia Hăhăianu, au primit de la Părintele Patriah Ordinul „Sanctus Stefanus Magnus”.

Paraclisul istoric a fost construit deodată cu Catedrala patriarhală, între 1656 și 1658, fiind desăvârșit mai târziu, în anul 1723, de către Nicolae Vodă Mavrocordat și de mitropolitul Daniil (1719-1731), când s-au realizat unele reînnoiri și pictura murală interioară. Tot atunci, paraclisul a primit al doilea hram, al Sfântului Prooroc Daniil.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…