Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului la Catedrala Episcopală din Giula – Ungaria

Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului (6 august 2016) a fost prilej de bucurie şi binecuvântare şi pentru credincioşii ortodocşi români din Ungaria. La Catedrala Episcopală din Giula a fost săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu soborul Sfintei Catedrale, format din Părintele Teodor Marc, Parohul Catedralei şi Consilier Economic al Episcopiei, Părintele Singhel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial, Arhidiaconul Claudiu Condurache şi Diaconul Emanuel Văduva, după cum ne informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

La Sfânta Liturghie au participat mai mulţi credincioşi români din Ungaria, între care s-a numărat şi Domnul Consulul General Florin Trandafir Vasiloni, dar şi din România, veniţi special pentru această Sărbătoare, sau turişti aflaţi în trecere prin Giula.

În cadrul slujbei au fost rostite şi rugăciuni pentru odihna sufletului vrednicului de pomenire Părinte Teodor Rocsin, fost preot slujitor la Parohia Otlaca Pustă (Pusztaottlaka) între anii 1958-2002, care s-a mutat la cele veşnice în Însăşi Ziua de Prăznuire a Schimbării la Faţă a Domnului, în urmă cu 12 ani.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Siluan a vorbit despre semnificaţia acestui Praznic Împărătesc, care ne face cunoscută şi nouă, la fel ca şi Ucenicilor, Dumnezeirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care a strălucit prin harul Preasfântului Duh în mod văzut pe chipul Domnului, în Muntele Taborului şi a umplut sufletele Sfinţilor Apostoli de multă bucurie şi lumină, este un mare Dar de la Bunul Dumnezeu, care străbate veacurile şi este căutată cu multă nevoinţă şi răbdare de sufletele monahilor, dar şi ale tuturor credincioşilor, iar în lumea de astăzi, ameninţată de multe ispite, neînţelegeri şi tulburări, este cu atât mai importantă şi mai necesară.

La momentul rânduit al Sfintei Liturghii Ierarhul a împărtăşit cu Sfintele Taine mai mulţi copii şi credincioşi, iar la urmă, potrivit tradiţiei din bisericile ortodoxe, a sfinţit prinoasele de struguri, care au fost împărţite participanţilor în chip de binecuvântare şi de mulţumire adusă Bunului Dumnezeu pentru binefacerile Sale revărsate peste noi şi în anul acesta.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…