Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău

Praznicul Pogorârii Sfântului Duh a adunat, duminică, 19 iunie 2016, sute de credincioși la Catedrala arhiepiscopală Înălțarea Domnului din Buzău, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, după cum ne-a precizat Dragoş Olteanu, Consilier mass-media şi purtătorul de cuvânt al Eparhiei.

Din soborul de preoți și diaconi au făcut parte slujitorii Catedralei, consilieri eparhiali și profesori de la Seminarul Teologic Ortodox Chesarie Episcopul. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Ortodoxă Mixtă Neagu Ionescu a Catedralei arhiepiscopale.

În cuvântul rostit, Chiriarhul locului a vorbit despre praznicul Cincizecimii și despre rolul Sfântului Duh în istoria mântuirii neamului omenesc.

Potrivit unei definiții teologice a Sfinților Părinți ai Bisericii, Duhul Sfânt, cea de-a treia Persoană a Preasfintei Treimi, izvorăște sau purcede din Tatăl și Se odihnește în Fiul. Tatăl este izvorul dumnezeirii, Cel Ce L-a născut pe Fiul mai înainte de toți vecii, apoi L-a trimis în lume ca să izbăvească neamul omenesc din robia păcatului și a morții. După ce a suferit de bunăvoie pătimiri și răstignire pe cruce, Hristos Domnul a înviat din morți ca un Atotputernic, S-a arătat ucenicilor timp de patruzeci de zile pentru a le dovedi realitatea Învierii Sale, apoi S-a înălțat la ceruri, șezând de-a dreapta Tatălui, de unde L-a trimis pe Duhul Sfânt asupra Sfinților Săi Ucenici și Apostoli, pentru a le dărui înțelepciunea și puterea de a-L propovădui la toate neamurile. Datorită minunii dumnezeiești a pogorârii Sfântului Duh, în urma predicii Sfântului Apostol Petru, s-au botezat în numele lui Hristos ca la trei mii de suflete, act ce constituie întemeierea Bisericii văzute, în sensul de comunitate a credincioșilor care împărtășesc aceeași credință în Dumnezeu-Preasfânta Treime, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

După încheierea Sfintei Liturghii, a fost săvârșită Vecernia plecării genunchilor, în cadrul căreia s-au citit cele șapte rugăciuni speciale de sfințire și binecuvântare a frunzelor de nuc, simbol al limbilor ca de foc ale Duhului Sfânt, Care S-a pogorât peste Sfinţii Apostoli în ziua Cincizecimii.

Comentarii Facebook


Știri recente