Sărbătoarea Naşterii Domnului la Bethlehem

În data de 07 ianuarie 2016, creştinii ortodocşi din mai multe ţări au serbat praznicul Naşterii Domnului Iisus Hristos, în conformitate cu calendarul iulian. Tot pe stilul „vechi“ au serbat Crăciunul şi credincioşii ortodocşi din Patriarhia Ierusalimului.

Cu acest prilej, la Bethlehem au avut loc festivităţi religioase speciale la care au participat mulţi credincioşi şi pelerini. La slujbele oficiate în Biserica Naşterii Domnului a slujit şi Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan.

„Patriarhul Ierusalimului, Preafericitul Părinte Teofil al III-lea a fost primit la Bethlehem încă din ajunul sărbătorii. Preafericirea Sa a fost întâmpinat de oficialităţi şi de creştinii arabi cu bucurie la porţile Bethehemului, a fost apoi condus cu alai pe străzile cetăţii până la Biserica Naşterii Domnului ce a fost construită, de către Împărăteasa Elena, deasupra peşterii unde Sfânta Fecioară Maria l-a născut pe Pruncul Iisus. În Ajunul Crăciunului a fost săvârşită după rânduială Slujba Ceasurilor Împărăteşti şi Liturghia Marelui Vasile unită cu Vecernia Naşterii Domnului, iar apoi la miezul nopţii Slujba de Crăciun. La ceremonia religioasă a participat şi Preşedintele Autorităţii Palestiniene, dl Mahmoud Abbas, care a urat creştinilor ortodocşi aflaţi la Bethehem în aceste zile să poarte în inimi pacea şi bucuria sfântă a sărbătorii şi să o răspândească şi în jurul lor pretutindeni, pentru că omenirea are astăzi nevoie de pace”, a precizat Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie.

În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele arhim. Teofil a citit, în limba română, pericopa Evanghelică de la Matei despre Naşterea lui Iisus.

„Biserica Naşterii Domnului din Bethehem este una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe din Ţara Sfântă, fiind construită de Împărăteasa Elena în sec. IV şi refăcută de Evlaviosul Împărat Justinian cel Mare în sec VI. Aici au fost trimise de-a lungul secolelor foarte multe danii româneşti prin domnitorii români care au sprijinit Locurile Sfinte în vremuri grele”, a mai precizat Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie.

***

Bisericile Ortodoxe surori pe stil vechi nu au îndreptat calendarul în anul 1924, astfel că acestea sărbătoresc praznicele cu dată fixă (Crăciunul, Boboteaza, Buna Vestire, Adormirea Maicii Domnului ş.a.) cu o întârziere de 13 zile, aceasta fiind diferenţa care exista în anul schimbării calendarului între cele două sisteme de împărţire a anului bisericesc.

Comentarii Facebook


Știri recente