Sărbătoarea Mănăstirii vrâncene Brazi

Lunea aceasta, la 22 septembrie 2014, în ziua pomenirii Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie, Mănăstirea vrânceană Brazi și-a sărbătorit hramul, după cum ne-a transmis Dragoș Olteanu. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, a sfințit biserica mare a așezământului monahal, cu hramurile „Pogorârea Sfântului Duh” și „Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie”. În continuare, soborul slujitorilor a oficiat Sfânta Liturghie în locașul de cult.

„Astăzi, Biserica noastră Ortodoxă în general, Biserica Ortodoxă Română în mod special îl cinstește pe Sfântul Mare mitropolit al Moldovei Teodosie. A avut în viață un pelerinaj plin de bucurii duhovnicești și plin de ispite venite din partea celor de aproape și a celor de departe. A fost alungat, a fost închis, a fost batjocorit și în cele din urmă a fost decapitat. A fost ucis pentru că nu a dorit să ofere pe mâna păgânilor, care invadaseră țara și jefuiau de-a lungul și de-a latul ei, odoarele sfinte ale Bisericii și pentru că a socotit mai bine să își verse sângele decât lucrurile sacre ale Bisericii lui Hristos să fie pângărite și distruse. Pentru aceasta a suferit moarte martirică”, a spus ÎPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

„Încă de anul trecut, într-o asemenea zi, vorbeam cu maica stareță și spuneam că trebuie să ducem la bun sfârșit lucrările de înfrumusețare în exterior și interior, atât cât este necesar, și de dotare cu cele absolut necesare pentru cultul divin astfel încât de ziua ocrotitorului acestei sfinte mănăstiri să putem săvârși slujba de târnosire. Acest lucru, iată, s-a întâmplat prin voia lui Dumnezeu, prin binecuvântare lui Dumnezeu și mulțumim înalților ierarhi din Biserica noastră Ortodoxă Română care și-au lăsat celelalte responsabilități și obligații din Eparhiile lor și au venit aici ca să ne rugăm împreună lui Dumnezeu, prin mijlocirea Sfântului Teodosie de la Brazi, ca să binecuvânteze poporul lui Dumnezeu din această parte centrală a țării, liantul dintre Moldova, Muntenia și chiar Transilvania”, a spus ÎPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Noua biserică a Mănăstirii Brazi a fost ridicată în perioada 2010-2014, piatra de temelie fiind pusă pe 21 septembrie 2010.

La slujbe au participat mii de credincioși din întreaga Eparhie, dar și din alte zone ale țării, care s-au putut închina la moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie, ale Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu și la icoana Maicii Domnului Hodighitria de la Mănăstirea Dălhăuți.

După încheierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a săvârșit hirotesia întru protosinghel a ieromonahului Arsenie Țicău, duhovnicul mănăstirii, și i-a oferit stavroforei Eusebia Tașcă bastonul de stareță. Totodată, Înaltpreasfinția Sa le-a dăruit ierarhilor prezenți, oaspeților din țară și din străinătate câte o cruce de binecuvântare și o icoană cu chipul Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie.

Comentarii Facebook


Știri recente