Sărbătoarea Întâmpinării Domnului la Iași

Sâmbătă, 2 februarie 2013, când Biserica noastră a prăznuit Întâmpinarea Domnului, Catedrala mitropolitană din Iași și-a sărbătorit hramul istoric. Slujba hramului a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși veniți din toată țara, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Hramul Catedralei mitropolitane din Iași a debutat vineri seară cu slujba Vecerniei unită cu Litia și Acatistul Mântuitorului Hristos și a continuat a doua zi cu Sfânta Liturghie oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de ierarhi, stareți de la mănăstirile din județul Iași și preoți slujitori ai Catedralei. Alături de IPS Mitropolit Teofan, ierarhii care au slujit la hramul catedralei ieșene au fost PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Corneliu, Episcopul Hușilor, și PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. La slujba hramului a asistat și Întâistătătorul Bisericii Armene din România, Preasfinția Sa Datev Hagopian, care se află în aceste zile într-o vizită pastorală în Moldova. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sanctus” al Catedralei mitropolitane, dirijat de Costel Mirel Nechita.

După citirea Sfintei Evanghelii, cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a explicat episodul biblic al întâmpinării Pruncului Iisus la Templu, relatând și un fapt deosebit din viața celui care l-a primit pe Mântuitorul Hristos, bătrânul preot Simeon: „Împăratul Egiptului, Ptolomeu Filadelful, pe la anul 250 î. Hr., a dorit să traducă din limba ebraică în limba greacă Vechiul Testament. Pentru acest motiv, a strâns 70 de învățați care aveau darul tălmăcirii, asigurându-le toate cele necesare traiului și plătindu-i. Așa a apărut lucrarea celor 70, numită în grecește Septuaginta. Unul dintre acești învățați a fost și preotul Simeon de la Templul din Ierusalim, cel care avea să-l primească în brațe pe Însuși Dumnezeu-Omul Iisus Hristos. Simeon a primit să traducă cartea Proorocului Isaia, iar când a ajuns la cap. VII, versetul 14, unde se spune «Iată, Fecioara va avea în pântece și va naște Fiu, și se va chema numele lui Emanuel», n-a putut să înțeleagă lucrarea dumnezeiască cum o fecioară prin lucrarea Duhului Sfânt va putea să nască Fiu, și a așezat pe hârtie cuvintele «Iată, o fecioară, o femeie tăinuită de bărbatul ei». A doua zi dimineața, când s-a așezat la masa de lucru, a găsit ștearsă varianta pe care el o gândise o zi întreagă. O mână nevăzută făcuse această minune, mâna Arhanghelului Gavriil. Acest lucru s-a repetat de trei ori, în trei dimineți, iar în cele din urmă, însuși trimisul lui Dumnezeu, Sfântul Arhanghel Gavriil, a venit la Dreptul Simeon și i-a spus că nu va vedea moartea până ce nu va vedea pe Hristosul Domnului, după cum ne relatează Sfânta Evanghelie. Răbdarea pe care Simeon a avut-o timp de 300 de ani, pu rtând povara grea a bătrâneților, a fost răsplătită de întâlnirea cu Pruncul Iisus, când au luat naștere celebrele cuvinte «Acum liberează, Stăpâne, după cuvântul Tău în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Tău, Israel»”.

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, a mulțumit tuturor celor care au luat parte la bucuria sărbătorii catedralei ieșene, văzută ca o întâlnire cu Dumnezeu: „Mulțumim lui Dumnezeu Cel în Treime lăudat pentru această sfântă sărbătoare, închinată Întâmpinării Domnului nostru Iisus Hristos, hramul cel vechi și cel dintâi, împreună cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, al sfintei catedrale a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Sărbătoarea de astăzi trebuie să fie și sărbătoarea întâlnirii noastre cu Dumnezeu, fiindcă întâlnirea cu Domnul a bătrânului Simeon se prelungește în necesitatea noastră de a-L avea pe Dumnezeu alături de-a lungul vieții. Întâlnirea omului cu Dumnezeu reprezintă țelul suprem al existenței, împlinirea aspirațiilor celor mai adânci și mai puternice ale ființelor umane, realitatea și adevărul care îndeplinesc bucuria deplină, despre care marele călugăr de la Mănăstirea Rohia, părintele Nicolae, mărturisea că «toate cele care sunt ale lui Dumnezeu sunt ale mele, și toate cele care sunt ale mele sunt ale lui Dumnezeu». La această întâlnire a omului cu Dumnezeu, omul tinde să trăiască cuvintele mărturisite de bătrânul Simeon: «Acesta este pus spre căderea și ridicarea multora, ca un semn care va naște împotriviri», și istoria certifică acest mare adevăr, anume că înfricoșător și cutremurător lucru este a cădea în mâinile Dumnezeului Celui Viu. Tot la această întâlnire, omul trăiește și celălalt cuvânt plin de adâncime al Dreptului Simeon, anume că «prin sufletul tău va trece sabie, ca să se lămurească cugetele multor inimi», arătându-se prin aceasta că doar prin durere și asumarea suferinței, prin cruce și răstignire, omul ajunge la starea de fiu al credinței spre moștenirea sufletului. Să ne ajute Dumnezeu, iubiți credincioși, ca Dumnezeu să se afle în brațele ființei noastre, cum a șezut în brațele bătrânului Simeon, iar viața noastră să fie în brațele iubirii lui Dumnezeu, fiindcă trebuie să știm că o zi în care nu ne-am întâlnit cu Tatăl nostru Ceresc nu există cu adevărat”.

Pe lângă hramul Întâmpinării Domnului, Catedrala mitropolitană din Iași mai are hramurile Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Hramul cel mai cunoscut al Catedralei este pe 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Comentarii Facebook


Știri recente