Sărbătoarea Întâmpinării Domnului cinstită la Parohia Haşag

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului din acest an (02 februarie 2016) a fost marcată în comunitatea din Haşag, judeţul Sibiu, prin vizita arhierească a Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, care a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Mina din localitate şi a sfinţit un monument al eroilor ridicat în cimitirul satului, informează site-ul oficial al Eparhiei.

La Sfânta Liturghie au participat: prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, primarul comunei Loamneş, Maria Greavu, alte oficialităţi, precum şi numeroşi credincioşi.

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Petru Timiş a fost hirotonit diacon.

În cuvântul de învăţătură, Mitropolitul Ardealului a vorbit celor credincioşi despre marele praznic al Întâmpinării Domnului şi i-a îndemnat pe credincioşi să fie mereu statornici în credinţa în Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel care a fost întâmpinat de Dreptul Simeon la aducerea sa la templul din Ierusalim.

Părintele Mitropolit a oferit la final distincţia Crucea şaguniană pentru laici doamnei inginer Livia Roşu, Preşedintele Asociaţiei Sfântul Mucenic Mina din Haşag. De asemenea, veteranul de război Gheorghe Stoia, enoriaş al Parohiei Haşag, ajuns la 93 de ani, a primit un act de cinstire din partea ierarhului, ca semn de preţuire a jertfei făcute în slujba neamului şi a patriei.

Părintele paroh Ioan Schiau i-a mulţumit ierarhului pentru liturghisirea la Haşag şi pentru binecuvântarea adusă peste această comunitate, oferindu-i în dar o icoană.

Monumentul eroilor din Haşag

De asemenea, după Sfânta Liturghie, în cimitirul parohiei, a fost dezvelit un monument ridicat în memoria eroilor din Haşag căzuţi pe fronturile de luptă din cele două războaie mondiale. Monumentul a fost sfinţit de Mitropolitul Ardealului şi soborul de preoţi, care au oficiat şi o slujbă e pomenire a eroilor din Haşag. Ofiţeri şi militari ai Garnizoanei Sibiu au depus coroane de flori, au organizat o paradă militară şi i-au comemorat pe cei care, plecaţi pe front, nu s-au mai întors la casele lor.

În cadrul ceremoniei militare, veteranul de război Gheorghe Stoia a fost avansat în gradul de sublocotenent şi a primit diplome, însemnele asociaţiilor de veterani şi alte daruri din partea autorităţilor. Primarul Maria Greavu a mulţumit tuturor pentru sprijinul oferit în ridicarea acestui monument şi în organizarea sărbătorii.

Comentarii Facebook


Știri recente