Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci la Leova

Duminică, 14 septembrie, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului” din orașul Leova, după cum aflăm de la Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

În cuvântul rostit după Sfânta Liturghie, PS Antonie s-a referit la pericopa evanghelică din Duminica a XIV-a după Rusalii, pilda nuntii fiului de împărat. Între altele PS Antonie a spus: „…Țarinele și negoțul ne împiedică să fim în fiecare duminică la biserică. Grijile de cele trecătoare constituie piedici de a urma chemării lui Dumnezeu, piedici pentru a ne îngriji „haina de nuntă”, fără de care nu putem intra în Împărăția Cerurilor. Haina de nuntă este haina luminoasă a sufletului nostru, pe care o primim la botez. De felul cum viețuim depinde dacă această haină rămâne luminoasă sau nu. Virtuțile o mențin luminoasă, păcatele o întunecă”.

„Să ne străduim ca faptele noastre, vorbele noastre și gândurile noaste să fie bune, pentru a ne păstra haina sufletului nostru luminoasă”, a îndemnat Preasfințitul Antonie.

PS Antonie a vorbit și despre activitatea părintelui Ioan, care „este un păstor harnic, cu multe inițiative pe plan pastoral-misionar și social-filantropic”. „Este binecunoscută bogata activitate a părintelui Ioan. Prin ceea ce face frăția sa, aici, la Leva, a devenit demult un exemplu de urmat pentru alți slujitori ai altarului. Experiența sa acumulată pe plan misionar-social trebuie preluată și de alte parohii. Este bogată activitatea cu tineretul, dar părintele se îngrijește și de cei maturi, pentru care are ore de catehizare. O atenție sporită părintele acordă familiilor unde cineva suferă de patima beției. Deja de câțiva ani, aici, la biserică, se oferă oamenilor săraci o masă caldă pe zi. Grija pentru dobândirea alimentelor îi revine în totalmente părintelui Ioan. Mare jertfă. Dumnezeu să te întărească și să-ți ajute, părinte Ioan”, a mai spus Preasfințitul Antonie.

Părintele Ioan a mulțumit Preasfințitul Antonie pentru vizită și binecuvântare arhierească și l-a invitat pe ierarhul Mitropoliei Basarabiei să vină în mijlocul comunității din Leva și cu alte ocazii.

Parohia „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului” din orașul Leova a fost înființată în anul 2000. Primul păstor al acestei comunități a fost părintele Nicanor Asargiu. Din 2002 preot al acestei parohii este părintele Ioan Cristea. Piatra de temelie a bisericii a fost sfințită în 2003. În 2004 s-a început construcția sfântului locaș. În ultima duminică a anului 2008 a fost oficiată prima Sfântă Liturghie. Pe lângă parohie funcționează din 2006 centrul social „Sfântul Ioan Maximovici”, care are mai multe activități: Cantină socială „Sfântul Ilie”; Atelier de creație pentru copii care include secțiile: atelier de pictură a icoanelor pe sticlă, atelier de cusut icoane și atelier de metanii; Activități de informare (antidrog, antiavort, diverse concursuri); Biblioteca parohială; Centrul de consiliere pentru persoanele dependente de alcool și alte droguri și a familiei acestora; Școala duminicală pentru tineri și maturi; Activități de voluntariat (campanii de ajutorare organizată de Sfintele Paști și de Crăciun).

Comentarii Facebook


Știri recente