Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci în parohia ortodoxă română din Valencia

La praznicului Înălțării Sfintei Cruci, pe care credincioșii ortodocși îl sărbătoresc în fiecare an la data de 14 septembrie, Presfințitul Episcop Timotei, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a săvarșit Sfânta Liturghie arhierească în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Valencia, Protopotiatul Castellon de la Plana.

În cuvântul de învățătură, potrivit episcopiaspanieiportugaliei.es, Chiriarhul le-a vorbit credincioșilor prezenți despre legătura dintre bucuria Învierii și asumarea Crucii, despre faptul că nu te poți bucura de lumina Sfintei Învieri a lui Hristos dacă nu treci mai întâi prin suferința Crucii, care este „Lemnul vieții cu adevărat, cel sădit în locul căpățânii, prin care a lucrat mântuire Împăratul veacurilor în mijlocul pământului, înălțat fiind astăzi, sfințește marginile lumii și se înnoiește casa Învierii. Se bucură îngerii în cer și se veselesc oamenii pe pământ, ca David strigând și zicând: Înălțați pe Domnul Dumnezeul nostru și vă închinați așternutului picioarelor Lui, că sfânt este Cel ce dă lumii mare milă”.

În timpul Utreniei, la vremea potrivită, Preasfinția Sa, a ieșit în procesiune cu o parte din lemnul Sfintei Cruci a Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Această parte din lemnul Sfintei Cruci este pastrată în trezoreria Catedralei catolice din Valencia, și a fost adusă pentru închinare parohiei ortodoxe române din Valencia de către Directorul Muzeului Catedralei, Don Dr. Jaime Sancho Andreu.

În timpul slujbei credincioșii s-au închinat lemnului Sfintei Cruci, dar și Icoanei Maicii Domnului, copie a unei icoane Făcătoare de minuni ce se găsește în Muntele Athos.

Comentarii Facebook


Știri recente