Sărbătoarea icoanei Maicii Domnului „Prodromița” și a Sfântului Paisie Aghioritul, la Dej

Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat marți, 12 iulie 2016, Sfânta Liturghie la biserica de la Spitalul municipal din Dej. Biserica de lemn ocrotită de Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian este, de ieri, gazdă a unei copii a icoanei Maicii Domnului „Prodromița”, icoană care a fost sfințită de Mitropolitul Clujului în dimineața zilei, informează site-ul radiorenasterea.ro.

Înaltpreasfinția Sa a fost primit la ora 9:30 de un sobor de preoți, alături de credincioși, de personalul spitalului și de autoritățile locale din acest municipiu.

Sfânta Liturghie a fost oficiată pe altarul de vară aflat în proximitatea bisericii de lemn, începând cu ora 10:00.

În cuvântul de învățătură, părintele Mitropolit le-a vorbit credincioșilor prezenți, raportându-se la locul unde s-a săvârșit Sfânta Liturghie, despre Mântuitorul Hristos ca „Mare Doctor” al sufletelor și al trupurilor. De asemenea le-a oferit câteva informații despre icoana „Prodromița” a Maicii Domnului din Sfântul Munte Athos și câteva date biografice cu privire la Sfântul Paisie Aghioritul.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „A Capella” de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

La finalul Sfintei Liturghii, preotul duhovnic al spitalului, părintele Pavel Pop, a primit din partea Înaltpreasfințitului Andrei cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, „Crucea Arhiepiscopală”.

În cuvântul său, părintele Pavel a prezentat un scurt istoric al bisericuței de lemn, care este amplasată în curtea spitalului din Dej, amintind de parcursul ei din comuna Sebiș, județul Bistrița-Năsăud și până aici, în centrul municipiului Dej.

De asemenea, protopopul Dejului, părintele Ioan Buftea a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestei sărbători, Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru bucuria pe care le-a făcut-o dejenilor de a se mai afla încă o dată în mijlocul lor, părinților, și tuturor celor care au asistat la Sfânta Liturghie.

Altarul de vară pe care s-a săvârșit Sfânta Liturghie este construit din materialele din care a fost ridicată bisericuța provizorie a Parohiei „Sfântul Nectarie” din Dej, parohie păstorită de protopopul Dejului, părintele Ioan Buftea. De asemenea, din materialele rămase după demolarea bisericii provizorii s-a construit în curtea spitalului și un birou confesional, unde bolnavii, pacienții, dar și personalul din spital pot beneficia de asistență religioasă din partea părintelui Pavel Pop.

 

Comentarii Facebook


Știri recente