Sărbătoarea hramului Mănăstirii Pogorârea Duhului Sfânt din satul Blănoiu, comuna Racovița, județul Vâlcea

Cu ocazia prăznuirii Rusaliilor, Mănăstirea „Pogorârea Duhului Sfânt”, din satul Blănoiu, comuna Racovița, județul Vâlcea, a îmbrăcat haine de aleasă sărbătoare, informează arhiram.ro

Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie în sobor de preoți și diaconi, la tânăra chinovie de maici ridicată în urmă cu doi ani în frumoasa pitorească Țară a Loviștei. La hramul sfântului așezământ monahal a luat parte și Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care i-a binecuvântat pe credincioși.

Sărbătoarea a început în seara zilei de sâmbătă, 22 iunie cu slujba de Priveghere și a continuat astăzi, 23 iunie, cu Acatistul „Pogorârii Sfântului Duh” și cu Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost date de către corurile reunite ale maicilor de la Mănăstirea Blănoiu și Mănăstirea Remetea, din Arhiepiscopia Alba Iuliei.

După Sfânta Evanghelie, Preasfințitul Episcop Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat pericopa evanghelică, evidențiind însemnătatea marelui praznic al „Rusaliilor”. „La praznicul Pogorârii Duhului Sfânt ne aducem aminte că la zece zile de la Înălțarea Mântuitorului Hristos la ceruri, Sfântul Duh s-a coborât peste ucenicii Domnului Iisus și s-a întemeiat Biserica în mod văzut. După ce Mântuitorul Hristos întemeiase Biserica Sa în chip nevăzut prin Pătimirile, Jertfa de pe Cruce și Învierea din morți. Praznicul de astăzi ne umple inimile de bucurie pentru faptul că Harul Duhului Sfânt a lucrat și lucrează în biserică, unde primim Sfintele Taine și sfințirea vieții și unde nădăjduim să moștenim Împărăția lui Dumnezeu. Lucrăm cu Sfântul Duh, cu puterea Lui, ca să biruim ispitele și păcatul, și totodată să avem unitate în credință, în dragoste, și cu nădejdea că toată lucrarea pe care o săvârșim în Biserică, o facem spre slava lui Dumnezeu și mântuirea noastră. Mănăstirea „Pogorârea Duhului Sfânt” din nordul eparhiei noastre își sărbătorește astăzi hramul și fiind o mănăstire nouă, ne bucurăm că Duhul Sfânt a lucrat și lucrează și în acest așezământ monastic și obștea maicilor de aici continuă tradiția monahală și totodată împărtășește din lucrarea vieții monahale în această zonă darurile lui Dumnezeu. Sfântul Duh și Preasfânta Treime să binecuvinteze obștea monahală de aici, pe ctitorii și toți pelerinii, care se împărtășesc din frumusețea acestei vetre de sihăstrie și totodată slăvesc pe Dumnezeu și apreciază lucrarea monahiilor din această mănăstire.”, a conchis Părintele Ierarh.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit diacon pe tânărul Eugeniu Manole, absolvent al Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, pentru Biserica „Sfântul Dumitru” din Parohia Zmeurăt, Protoieria Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată și o slujbă specială, numită Vecernia Rusaliilor, în cadrul căreia s-au rostit opt rugăciuni speciale. Această slujbă mai este cunoscută în popor sub numele de „Slujba plecării genunchilor” pentru că în timpul rostirii celor șapte rugăciuni de către preoți toți credincioșii stau în genunchi, arătând credința lor și mulțumind pentru binefacerile primite de la Dumnezeu, dar și mărturisind pocăința pentru păcatele săvârșite.

La această mare sărbătoare a creștinătății ortodoxe prăznuită la Mănăstirea „Pogorârea Duhului Sfânt” – Blănoiu a participat și Părintele Ioan Comăneci, ctitorul mănăstirii, alături de stareți și starețe ale mănăstirilor vâlcene, preoți și numeroși pelerini din țară.

În după amiaza zilei de astăzi, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Gherasim și Preasfințitul Părinte Emilian, împreună cu un sobor de preoți și diaconi au pus piatra de temelie pentru Biserica cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Ioan Iacov Hozevitul” și au sfințit locul pentru construcția Așezământului social-filantropic „Renașterea Loviștei”, aflate în administrația Mănăstirii Gruiul Lupului din comuna Racovița, județul Vâlcea.

Mănăstirea „Pogorârea Sfântului Duh” – Blănoiu, se află pe DN7 – Râmnicu Vâlcea – Sibiu, de la Călinești-Cornetu (DL) ramificație la stânga, în comuna Racovița, sat Blănoiu, situată la altitudinea de circa 700 m.

Piatra de temelie pentru noua mănăstire de maici s-a pus la data de 2 octombrie 2010, de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Ctitorii mănăstirii sunt Preot Ioan Comăneci, împreună cu Frank Timiș. Mănăstirea are în prezent 15 viețuitoare conduse de stareța Ierusalima Lazari.

Biserica este în formă de cruce bizantină, cu clopotniță și pridvor, cu o lungime de 47 m și lățimea de 11 m. Planul și arhitectura mănăstirii au fost realizate de Părintele Ioan Comăneci.

Pe data de 16 octombrie 2011, în Duminica a XXI-a după Rusalii, „a Sfinților Părinți de la Sinodul VII Ecumenic”, biserica mănăstirii a fost târnosită de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfițitul Andrei Făgărășanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de peste 60 de preoți și diaconi.

Dat fiind faptul că mănăstirea se află situată la confluența dintre provinciile istorice Țara Românească și Ardeal, așezământul monahal este cercetat de hram și sărbători de pelerini, atât din Oltenia, cât și din Transilvania.

Comentarii Facebook


Știri recente