Sărbătoarea Floriilor la Sibiu

Credincioșii din Sibiu s-au alăturat în număr mare preoților de la bisericile din oraș, veniți la Catedrala mitropolitană din Sibiu în ajunul Floriilor pentru a oficia slujba Vecerniei și Litia împreună cu Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului și cu Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Mulțimile de credincioși au adus ramuri de salcie, icoane ale praznicului și prapuri pentru a participa la sfârșit la o procesiune în jurul Catedralei mitropolitane. Preoții au purtat pe umeri racla cu moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, iar la final, pe treptele de la intrarea în lăcașul de cult, IPS Mitropolit Laurențiu i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți și le-a mulțumit preoților din oraș pentru prezența la slujbele ce au deschis programul liturgic de Florii.

„Slujba din această seară nu este altceva decât o pregătirea pentru ziua de mâine și pentru săptămâna care începe. Mântuitorul l-a înviat pe Lazăr cu o zi înainte de Intrarea în Ierusalim. Învierea lui Lazăr a fost o descoperire a învierii de obște, pe care Dumnezeu o va rândui pentru toată ființa umană la sfârșitul veacurilor. Minunea învierii lui Lazăr a fost pregătitoare pentru propria Sa Înviere din morți”, a spus ierarhul.

Ierusalimul Ceresc la care suntem chemați

În ziua de praznic, Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost oficiată de IPS Mitropolit Laurențiu și un sobor de preoți și diaconi. Ramurile de salcie au fost sfințite de ierarh și împărțite credincioșilor, care au umplut lăcașul de cult. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Sfânta Treime” a Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, condusă de profesorul Iosif Fiț. Așa cum este tradiția de câțiva ani la Sibiu, la Sfânta Liturghie din praznicul Floriilor, grupul vocal „Acapella” din București, dirijat de George Miron, a susținut un recital de cântări religioase specifice acestei perioade.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, care ne deschide urcușul duhovnicesc din Săptămâna Pătimirilor spre mărețul praznic al Învierii Domnului. Ierarhul i-a felicitat pe credincioșii care s-au împărtășit în număr foarte mare la Sfânta Liturghie și pentru că au trecut cele 40 de zile din Postul Mare, pregătindu-se acum de o săptămână de ajunare și de înălțare duhovnicească.

„Noi astăzi, purtând aceste ramuri de salcii și aceste flori care simbolizează roadele postirii, L-am întâmpinat pe Mântuitorul Iisus Hristos. El astăzi, prin Sfânta Euharistie, a fost prezent printre noi, intrând nu doar în Ierusalimul pământesc ca acum 2000 de ani, ci în Ierusalimul Ceresc, unde ne cheamă pe toți prin Sfânta Împărtășanie. A intrat Mântuitorul acum 2000 de ani în Ierusalim știind că se pregătește pentru Pătimiri, dar și că învierea lui Lazăr a stârnit mare dușmănie între cei care doreau să-L piardă. Doreau chiar să-l omoare pe Lazăr, pentru că mulți veneau să-l vadă după ce a fost înviat”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Festival de pricesne

Sărbătoarea Floriilor s-a încheiat la Sibiu cu un Festival de pricesne și cântări religioase specifice Postului Mare, organizat la inițiativa Coralei „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu. Alături de corala de la Sibiu, credincioșii au mai audiat intepretările Coralei „Sfânta Treime” din Alba Iulia, ale Coralei Bisericii „Înălțarea Domnului”și „Sfântul Nicolae” din Sibiu, dirijată de prof. Lucia Dobri și ale grupului vocal bărbătesc „Filotheos”, dirijat de Marius Talmațchi. Prezentarea eveniementului a fost realizată de consilierul cultural de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Savu Popa, care a vorbit despre repertoriul, istoricul, participarea la evenimente de profil și premiile primite de fiecare cor.

La final, IPS Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit coriștilor și i-a felicitat pentru dăruirea lor față de muzica bisericească prin care Îl slăvesc pe Dumnezeu.

„Interpretarea melodică completează cântarea liturgică, o întregește și o înfrumusețează, în așa fel încât găsim tot ceea ce se cuvine pentru a-I aduce lui Dumnezeu un răspuns la iubirea Sa nemărginită de care ne bucurăm. Toată frumusețea lumii vine de sus și cântările acestea sunt inspirate din cele ale îngerilor”, a spus ierarhul.

Comentarii Facebook


Știri recente