Sărbătoarea Cincizecimii, la Timişoara (VIDEO)

La sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, numeroşi creştini au venit la Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara pentru a participa la Sfânta Liturghie. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, informează Răzvan Fibișan, Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.

În cadrul Sfintei Liturghii din 4 iunie, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, referitor la semnificația pnevmatologică, ecleziologică și soteriologică a acestui praznic împărătesc. Totodată, Mitropolitul Banatului a vorbit și despre diversitatea unitară a lucrării harismatice a celei de-a treia Persoane a Sfintei Treimi.

Potrivit tipicului Bisericii Ortodoxe, după Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a săvârșit Slujba Vecerniei speciale a Rusaliilor, numită și „Vecernia plecării genunchilor”, în cadrul căreia a citit cele 7 rugăciuni specifice praznicului Cincizecimii.

Rugăciunile, având un conținut teologic bogat, invocă ajutorul Preasfintei Treimi, amintind, totodată, de cele şapte daruri ale Sfântului Duh, Cel S-a pogorât peste Sfinții Apostoli la 50 de zile după Învierea lui Hristos.

La ieşirea din sfântul locaş, credincioşii prezenţi au luat la casele lor, drept binecuvântare, ramuri verzi de tei, ca simbol atât al limbilor de foc, cât și al darurilor Sfântului Duh ce se revarsă permanent și în multe chipuri în Biserică, prin sfintele slujbe.

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente