Sărbătoarea Botezului Domnului la biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Zalău

În ziua sărbătorii Botezului Domnului, miercuri, 06 ianuarie 2016, 0, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor Parohiei Pogorârea Sfântului Duh din Zalău. Cu acest prilej Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Potrivit rânduielii bisericești, la finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită slujba sfințirii celei mari a apei. La slujbă au participat numeroși credincioși și potrivit tradiției, aceștia au fost binecuvântaţi de către preoți cu aghiasma mare. Cei prezenți au dus apoi aghiasma mare la casele lor pentru a o consuma cu toată evlavia până la odovania praznicului.

„Piatra de temelie a bisericii Pogorârea Sfântului Duh din cartierul zălăuan Porolissum a fost sfinţită la sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh din anul 2000, misiunea ridicării acestei biserici fiindu-i încredințată Preacucernicului Părinte Alexandru Horvat. În anul 2004 Preasfinţitul Părinte Petroniu a săvârşit slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la noul locaş de cult, iar în anul 2009 a fost sfinţită de către Preasfinția Sa şi casa parohială. În urma trecerii la Domnul a părintelui paroh Alexandru Horvat, la sfârșitul lunii iulie a anului 2014, Preasfințitul Părinte Petroniu a numit ca preot paroh pe Preacucernicul Părinte Claudiu Nechita, apropiat colaborator al părintelui Alexandru Horvat, în calitate de inspector în cadrul Sectorului social-filantropic de la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului”, a precizat Arhid. Adrian Onica, Consilier Cultural al Eparhiei.

Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Zalău desfășoară pe parcursul întregului an numeroase acțiuni social-filantropice, cu precădere în perioada sărbătorilor mari ale creștinătății.

Anul 2016 va fi un an important în istoria acestei parohii întrucât se dorește ca locașul de cult să sfinţit. De altfel, Preasfințitul Părinte Petroniu a anunțat astăzi că slujba târnosirii va fi săvârșită pe data 12 iunie 2016, la acest eveniment urmând a lua parte și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…