Sărbătoarea Bobotezei la Giurgiu

În ziua sărbătorii Botezului Domnului, 06 ianuarie 2016, în Catedrala Episcopală din Giurgiu, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, informează site-ul oficial al Eparhiei.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre semnificaţia duhovnicească a Botezului Domnului Iisus Hristos, praznic care se mai numeşte şi „Arătarea Domnului„, „Epifania” sau „Teofania„, amintindu-ne tuturor de momentul în care Mântuitorul nostru a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în apele Iordanului, prilej cu care s-a arătat lumii, pentru prima dată, Sfânta Treime.

„Apa sfinţită astăzi sau Aghiazma Mare are o putere deosebită de binecuvântare, de vindecare şi de sfinţire a sufletului şi a trupului, dar şi a caselor oamenilor, a fântânilor şi a naturii înconjurătoare. Prin folosirea acestei ape sfinţite noi alungăm răutatea din sufletul nostru, dar şi lucrarea diavolească adesea plină de răutate, de viclenie şi de încercare de a îndepărta pe om de Dumnezeu şi de semenii lui. Această apă se ia dimineaţa pe nemâncate 8 zile pentru că 8 este cifra veşniciei, a vieţii veşnice. Şi aşa cum ne arată şi rugăciunile de astăzi această apă sfinţită ne aduce aminte de Botezul nostru, dar şi de faptul că noi suntem chemaţi să intrăm în Împărăţia cea veşnică a iubirii Tatălui, Fiului şi Sfântului Duh”, a explicat Preasfinția Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, au fost hirotesiți arhidiaconi părintele Diac. Matei Daniel și părintele Diac. Dobri Cătălin.

După oficierea Sfintei Liturghii, mulţimea de credincioşi, împreună cu Episcopul Giurgiului, cu preoţi şi diaconi de la toate bisericile din oraşul Giurgiu, au pornit în procesiune din faţa Catedralei Episcopale către canalul „Sfântul Gheorghe”, unde, într-un loc special amenajat, Preasfinţitul Părinte Ambrozie a săvârşit Slujba de sfinţire a Aghiazmei Mari.

La final, potrivit tradiţiei, Preasfinţia Sa a aruncat Sfânta Cruce în apa Dunării, iar unul dintre tinerii creştini prezenţi a ridicat-o din apă, continuându-se, astfel, o datină ce dăinuie de veacuri.

Ca în fiecare an, la aceste manifestări închinate slăvitului Praznic al Botezului Domnului au participat mii de giurgiuveni. Totodată, au fost prezente oficialităţi judeţene şi locale, care au ţinut să ia parte la bucuria duhovnicească prilejuită de acest mare praznic al creştinătăţii.

Comentarii Facebook


Știri recente