Sărbătoarea Bisericii Domneşti de la Curtea Veche

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a oficiat duminică, 17 ianuarie 2016, Sfânta Liturghie în Biserica domnească de la Curtea Veche (Paraclis Patriarhal), cu prilejul sărbătorii ocrotitorului acestui locaş de cult, Sfântul Cuvios Antonie Cel Mare.

În această dimineaţă, în cea mai veche biserică din Bucureşti, a fost oficiată slujba Acatistului Sfântului Antonie începând cu ora 07:30, apoi de la ora 08:00 Slujba Utreniei, iar în jurul orei 09:30 Sfânta Liturghie arhierească.

Din soborul slujitor a făcut parte şi părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, Vicar patriarhal, precum şi numeroşi preoţi din cadrul Administraţiei Patrarhale.

Recunoştinţa este starea de sănătate a demnităţii noastre

În cuvântul de învățătură, Patriarhul României a explicat învățăturile ce reies din pasajul evanghelic citit astăzi la Sfânta Liturghie și a vorbit despre recunoștință.

„Trebuie să mulţumim lui Dumnezeu şi oamenilor de la care am primit un ajutor şi cea mai înaltă mulţumire a Bisericii pentru darurile primite de la Dumnezeu, pentru întreg universul, pentru întreaga existenţă şi pentru toate binefacerile este Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Euharistică, Sfânta Euharistie. În limba greacă înseamnă «sfânta recunoştinţă, sfânta mulţumire». De aceea, în momentele cele mai înalte ale Sfintei Liturghii preotul se roagă zicând: «Cuvrednicie şi cu dreptate este a-Ţi muţumi Ţie», care mai corect s-ar traduce «este demn şi este drept să îţi mulţumim Ţie» şi, prin contrast, este nedemn şi nedrept dacă nu îi mulţumim lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, recunoştinţa este starea de sănătate a demnităţii noastre”, a spus Preafericirea Sa.

Recunoştinţa este o creştere spirituală şi o îmbogăţire spirituală

Totodată, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat că recunoştinţa este o creştere spirituală şi o îmbogăţire spirituală.

„Atunci când noi, ca urmare a rugăciunii, a credinţei şi a bunătăţii sufletului, ajutăm pe cei săraci, pe cei bolnavi, pe cei necăjiţi, noi devenim mâinile iubirii lui Hristos şi, deci, devenim trupul tainic al lui Hristos care prin oameni ajută pe alţi oameni. Deci, Evanghelia ne îndeamnă la recunoştinţă, dar recunoştinţa nu este o simplă datorie morală, cum adesea se consideră, sau un semn de bună educaţie, sau de bun comportament, o corectitudine cetăţeanească. Este mult mai mult decât o obligaţie morală, este şi mai profund decât o simplă problemă de etichetă convenţională între oameni. Recunoştinţa este o creştere spirituală şi o îmbogăţire spirituală”.

Sfântul Cuvios Antonie cel Mare – dăscăl al pocăinţei

Despre Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, Patriarhul României a spus că este un mare dăscăl al pocăinţei, al luptei duhovniceşti, dar şi un dascăl al sfătuirii oamenilor.

„El a fugit de lume, dar după ce s-a sfinţit, după ce s-a luminat, după ce s-a curăţit, după ce a fugit de toate gândurile lumeşti a devenit, aşa cum se spune în viaţa sa, un părinte al întregului Egipt. A fugit de lume la început, iar când lumea a simţit sfinţenia lui fugea după el. Prin aceasta se vede rolul monahismului ca rugător, sfătuitor şi îndemnător la apărarea credinţei şi la vieţuirea plăcută lui Hristos de iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni. Tuturor celor care poartă numele de Antonie sau derivate le dorim sănătate şi mântuire, pace şi bucurie întru mulţi şi binecuvântaţi ani”, a spus Preafericirea Sa.

La final Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa a dăruit parohiei o cruce de binecuvântare și mai multe cărți apărute la Editurile Patriarhiei Române, iar credincioșilor prezenți la slujbă le-a oferit iconițe cu Sfântul Antonie.

Credincioșii au venit în număr mare la slujbă, în pofida ninsorilor, pentru a-l cinsti pe Sfântul Antonie, dar și pentru a se închina la moaștele Sfântului Efrem cel Nou, aduse special pentru această ocazie de la Reședința Patriarhală.

* * *

Biserica Domnească de la Curtea Veche – Paraclis Patriarhal cu hramurileBuna Vestireşi Sfântul Cuvios Antonie Cel Marea fost zidită de domnitorul Mircea Ciobanul în anul 1559. A fost edificată şi zugrăvită de Petru cel Tânăr sub îndrumarea doamnei Chiajna. Sfântul Antonie a devenit ocrotitorul bisericii Sfântul Anton – Curtea Vechedupă incendiul din23 martie 1847când BisericaSfântul Anton – Puşcăriedin apropierea Bisericii Domneşti a ars în întregime de unde a fost salvată în chip minunat Icoana făcătoare de minuni ce se află în Biserica Domnească de la Curtea Veche.

Comentarii Facebook


Știri recente