Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Giula și Micherechi – Ungaria

Praznicul Adormirii Maicii Domnului (15 august 2015) a fost întâmpinat cu multă bucurie și de românii din Ungaria, prin slujbe și rugăciuni, dar și prin alte evenimente culturale.

Astfel, în Ajunul Praznicului (14 august 2015), Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu alți clerici, a săvârșit slujba Privegherii cu Litie și Prohodul Maicii Domnului în Catedrala Episcopală din Giula, la slujire fiind prezenți credincioși ai Catedralei, viețuitori de la Centrul Eparhial, cântăreți de strană de la biserica Micălaca Veche II, din Arad, dar și alți turiști și vizitatori din România. La final, în semn de binecuvântare, credincioșii au fost unși de Ierarh cu untdelemn sfințit și au primit Litie.

La Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, sau „Sfântă Măria Mare”, cum este cunoscută ea în popor, Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica din Micherechi, împreună cu Preotul Paroh Ioan Bun și cu cei doi Diaconi de la Catedrala Episcopală din Giula, iar răspunsurile la strană au fost date de o familie de tineri profesori din localitatea Socodor, din România, după cum aflăm de la Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

La slujire, dar și la evenimentul cultural care a avut loc ulterior, au participat și Domnul Consul General Florin Trandafir Vasiloni, de la Giula și Doamna Veronica Ionescu, Secretar II al Ambasadei României de la Budapesta. Ca un element aparte și un dar de suflet oferit credincioșilor români din Micherechi a fost expoziția de icoane bizantine pictate pe lemn, care provin din colecția personală a Domnului Gabriel Gurzău, tânăr întreprinzător particular din Giula, originar din Micherechi și sunt expuse în interiorul bisericii din Micherechi pentru mai multe săptămâni. Aceste icoane reprezintă în modul cel mai fericit arta și teologia Bisericii Ortodoxe și împodobesc la propriu locașurile de cult sau casele celor care le iubesc și le prețuiesc.

În aceeași zi, pe o scenă special amenajată în centrul comunei și în organizarea Primăriei din Micherechi, a avut loc și Festivalul Castraveților, care a ajuns la cea de a 13-a ediție, iar în anul acesta a fost așezat sub patronajul Prefecturii din Békéscsaba (Bichișceaba) și a Domnului Prefect Gajda Róbert.

Legumicultura și în special producția castraveților în sere reprezintă o îndeletnicire de bază a harnicilor oameni din Micherechi, care muncesc foarte mult de-a lungul anului și prin ceea ce fac, prin felul de a se organiza și personalitățile care s-au ridicat din mijlocul lor, sunt foarte cunoscuți atât în cadrul comunității românești din Ungaria, cât și dincolo de granițele țării și în special în România.

Alături de Ierarh, de reprezentanții Bisericii Ortodoxe și ai Corpului Diplomatic Român din Ungaria, menționați deja, la deschiderea oficială a Festivalului au mai participat: Doamna Margareta Tat, Primarul localității și gazda acestei manifestări, Domnul Viceprimar Berthold Netea, Domnul Petróczki Zoltán, Director General la Prefectura din Békéscsaba (Bichișceaba) și reprezentant al Domnului Prefect Gajda Róbert, Domnul Kovács József, Deputat Parlamentar pentru circumscripția electorală nr. 3 din județul Békés, Domnul Görgényi Ernő, Primarul Giulei, Domnul Mokán István, Primarul orașului Sarkad (Șărcad), Domnul Profesor Gheorghe Petrușan, Președintele Autoguvernării Românești din județul Csongrad, ș.a.

În deschiderea Festivalul au luat cuvântul Doamna Primar Margareta Tat, Domnul Director Petróczki Zoltán, Domnul Deputat Kovács József, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan și Domnul Consul General Florin Trandafir Vasiloni, care și-au exprimat bucuria de a putea lua parte la acest eveniment major din viața comunei Micherechi și i-au felicitat pe organizatori. După programul foarte apreciat oferit de copiii de la Grădinița și Școala Generală din Micherechi, de-a lungul întregii zile au fost prezentate diferite dansuri și cântece, de către artiști locali, dar și din România și Ungaria, ca de pildă: tânărul și talentatul intepret de muzică populară din Micherechi, pe nume Grigore Poiendan și Domnișoara Takács Ildiko; Ansamblul de Păstrare și Promovare a Tradițiilor „Gheorghe Nistor” din Micherechi; Ansamblul „Doina Bihorului” din Ungaria, condus de Domnul Gheorghe Gros; Ansamblul Folcloric „Doina Vețelului” din județul Hunedoara, ș.a.

În cadrul programului au fost premiați doi dintre cei mai tineri copii de la grădiniță, dar și cel mai vârstnic om din localitate, care are 94 de ani, precum și diferite personalități care au sprijinit în mod deosebit comuna Micherechi de-a lungul vremii. Prin hotărârea Consiliului Local, au primit distincția „Pentru comuna Micherechi”: Dl. Profesor Gheorghe Petrușan din Seghedin, originar din Micherechi; Domnul Profesor Mihai Cozma, tot de la Seghedin și originar din această comună, care a fost premiat post-mortem, distncția fiind înmânată familiei sale; tânărul solist Grigore Poiendan, ș.a.

Din tradițiile care se leagă de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Micherechi se numără și Slujba Sfântului Maslu de obște, care de data aceasta va fi oficiat în biserica comunei în după amiaza zilei de duminică (16 august 2015).

Tot în aceeași perioadă (15-16 august 2015) are loc și un alt festival tradițional, denumit „al Pogăcițelor”, care se desfășoară la Chitighaz (Kétegyháza – o altă comună importantă în care trăiesc români) și care reflectă un aspect caracteristic și o preocupare aparte a locuitorilor ei.

Comentarii Facebook


Știri recente