Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului în Patriarhia Română

La Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, sărbătorită în fiecare an la 15 august, numeroase lăcașuri de cult din Patriarhia Română și-au sărbătorit hramul.

Liturghie Arhierească la Nicula

Și în acest an la Mănăstirea Nicula, la fel ca în anii trecuți, au venit zeci de mii de credincioși din toate zonele țării, dar și de peste hotare. Pelerinii au venit la mănăstire încă din ajun pentru a se închina icoanei Maicii Domnului, făcătoare de minuni și a participa la slujbele speciale oficiate cu ocazia hramului. Astăzi, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, Sfânta Liturghie, a fost oficiată de ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi. La hramul Mănăstirii de la Nicula au participat și PS Episcop Timotei al Spaniei și PS Părinte Ignatie Mureșanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei, potrivit radiorenasterea.ro

La marele praznic de la Nicula a luat parte și protopopul românilor din Valea Timocului, Părintele Bojan Alexandrovici, însoțit de o delegație a românilor din Serbia. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Psalmodia Transylvanica, dirijat de Pr. Prof. Dr. Vasile Stanciu, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

În cadrul cuvântului de învățătură, ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a vorbit despre rolul familiei în bunul mers al societății și a rugat-o pe Maica Domnului să binecuvânteze familiile românilor: „Familia, casa este celula de temelie a societății omenești întemeiată de Domnul Iisus Hristos, de Dumnezeu Tatăl, încă de atunci de când L-a creat pe om. Atunci când Domnul Iisus Hristos era pe pământ, prima minune a făcut-o la nunta din Cana Galileii, binecuvântând familia, pentru că această celulă de temelie a societății este foarte importantă. Familia are un rol esențial în ceea ce privește mersul înainte a societății omenești. Familia este prima societate naturală și adevărata celulă socială și orice copilaș are nevoie de o familie așezată în care să crească, să se formeze, ca la vremea potrivită la rândul său să ia steagul și să meargă înainte așa cum au mers părinții, moșii și strămoșii lui”.La finalul slujbei ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a conferit Părintelui Bojan Alexandrovici, protopopul românilor din Valea Timocului, Crucea Transilvană. Cu acest prilej Mitropolitul Clujului a amintit despre comunitatea creștinească românească de pe Valea Timocului, din Serbia, care se confruntă cu diferite greutăți, dar care are de câțiva ani, un îndrumător spiritual în persoana părintelui Alexandrovici. Părintele Mitropolit L-a rugat în final pe Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți românii de pretutindeni și să îi ajute să își păstreze credința și identitatea lor națională.

Mănăstirea Vladimirești și-a serbat hramul

Astăzi, 15 august, Mănăstirea Vladimirești și-a serbat hramul. Cu acest prilej, la altarul de vară al mănăstirii, Înaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, în prezența pelerinilor și a credincioșilor din parohiile învecinate, informează edj.roÎn debutul Sfintei Liturghii ierarhul Dunarii de Jos a savarsit o slujbă de sfințire a noii picturi a altarului de vară care are ca ocrotitori pe Sfânta Teodora de la Sihla și Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul.La final, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit pelerinilor prezenți despre viața Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, așa după cum ne-au învățat Sfinții Părinți din primele veacuri ale Bisericii.Toți cei prezenți au fost invitați, peste 1.000 de persoane, după tradiție, la agapa creștinească, pregătită cu grijă de maici, în trapeza mănăstirii.IstoricSituată la 4 km de comuna Tudor Vladimirescu, Mănăstirea Vladimirești este un loc de pelerinaj și hrană sufletească pentru cei care-i cunosc istoricul sau îl află atunci când ajung aici ca vizitatori.

Mănăstire de maici cu sobor numeros (aproape 200), în prezent se situează pe locul trei în țară ca număr de personal după mănăstirile Agapia și Văratec, dar pe primul loc între mănăstirile cu viețuire de obște.Biserica mare – construită pe locul primei apariții Dumnezeiești, în formă de cruce conform tradiției ortodoxe, are hramul Adormirea Maicii Domnului. La est de biserica mare este situat paraclisul (biserica mică), iar la sud micul altar de vară.Poarta de la intrarea pe domeniul mănăstirii este tipic maramureșeană și a fost lucrată în 1992. De aici pornește drumul spre livadă, vie și iaz. Intrarea în incintă se face pe o alee străjuită de tei, trecând pe sub clopotniță. De o parte și de alta se află stăreția și căminul preoțesc.Muzeul deține 106 icoane vechi din secolele XVIII-XIX. Aici se păstrează crucea de lemn sau „crucea din porumb” cu care s-a însemnat locul Sfântului Altar la arătarea semnului dumnezeiesc. Se mai află o icoană cu Maica Domnului lăsată maicii starețe de mama sa pe patul de moarte. În stăreția mănăstirii se păstrează opt potire de argint masiv din cele 12 găsite în fața sfintei proscomidii în biserica mare (ascunse de o persoană necunoscută, la închiderea mănăstirii).

Tot aici se găsesc icoane de valoare. La sud de biserica mare este mormântul părintelui arhimandrit Visarion Nicolau, ctitorul paraclisului, iar la nord mormântul maicii starețe Veronica decedată la 15 septembrie 2005.Mănăstirea Vladimirești deține ateliere de pictură, sculptură de rame și mobilier bisericesc, de înrămat icoane, croitorie, broderie, tricotaje, flori artificiale și covoare. Gospodăria are 80 de hectare de pământ arabil, zestrea maicilor, vie, livadă, păsări, animale, o brutărie proprie, o bolniță și o mică pădure de salcâmi. Din 1996 mănăstirea are încalzire centrală cu gaze naturale.

Zi de sărbătoare în parohia Adormirea Maicii Domnului din Cluj

Parohia Adormirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca a fost joi, 15 august 2013, în sărbătoare, întrucât este ocrotită de Preasfânta Fecioară Maria. Cu prilejul hramului la biserica din cartierul Mănăștur, mai exact de pe strada Govora s-au oficiat încă din ajunul sărbătorii slujbe speciale. Programul liturgic a debutat miercuri, 14 august 2013, când de la ora 18 a fost oficiată Vecernia Mare cu Litie, urmată de slujba Prohodului Maicii Domnului, informează radiorenasterea.ro

La final enoriașii împreună cu preoții slujitori au participat și la o procesiune pe strada Govora cu icoana Adormirii Maici Domului. În ziua hramului a fost oficiată în biserica Adormirii Maicii Domnului, Sfânta Liturghie de un sobor de preoți. Invitat special a fost părintele Vasile Istrate, parohul bisericii Sfântul Proroc Ilie din cartierul Mărăști, care a ținut și un cuvânt de învățătură despre viața, adormirea și minunile Maicii Domnului din perspectiva Sfinților Părinți. Anul acesta credincioșii ce au participat la hramul bisericii s-au putut închina icoanei Maicii Domnului „Portărița”, o copie a unei icoane de la Mănăstirea Iviron din Muntele Athos. Biserica Adormirea Maicii Domnului din cartierul Mănăștur datează încă din anul 1950, iar în prezent la locașul de cult se derulează ample lucrări de renovare.

Sărbătoarea Sfintei Marii la Constanța

Unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din Constanța, biserica Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” I și-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, informează TRINITAS TV.În continuare, ierarhul Tomisului a fost prezent la manifestările dedicate Zilei Marinei, în portul Constanța, unde a oficiat o slujba de Te Deum.

Cu aceasta ocazie, șeful Statului Major al Forțelor Navale Roâane i-a acordat Arhiepiscopului o emblemă de onoare „in semn de recunostinta pentru implicarea cu responsabilitate si profesionalism in promovarea imaginii Fortelor Navale Romane in societate.”După amiază, ierarhul a oficiat Taina Sfântului Botez la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Cumpăna, pentru patru copii aflați în asistență maternală.

Zi de hram la mănăstirea Rohia din Maramureș

Praznicul Adormirii Maicii Domnului a fost cinstit cu multă evlavie și în ținutul pitoresc al Maramureșului. La Mănăstirea „Sfânta Ana”- Rohia din „Țara Lapușului” mii de credincioși au urcat „Dealul Viei” pentru a lua parte la slujba de hram. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, informează TRINITAS TV.

Mănăstirea „Sfânta Ana”- Rohia, așezată în mijlocul unui codru de fag și stejar, este unul dintre cele mai frumoase și vizitate așezăminte monahale din țară.Potrivit unei tradiții de peste 50 de ani, credinciosii din Groșii Țibleșului au oferit o masă caldă tuturor credincioșilor veniți la mănăstire.

Praznicul Adormirii Maicii Domnului în Călărași

Joi, 15 august 2013, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Adormirea Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Volna din municipiul Călărași, Protopopiatul Călărași, potrivit sf-esc.ro

Sub protia Preasfinției Sale, la slujbă au participat preacuviosul părinte exarh Arhimandritul Rafail Mîț, preacucernici părinți consilieri, preacucernicul părinte protopop Ramon Eugen Ilie și un sobor de preoți și diaconi. Alături de mulțime de credincioși au participat la slujbă și autorități locale, județene și centrale. În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a vorbit credincioșilor despre Praznicul de astăzi, despre Sfânta Născătoare de Dumnezeu „ușă a lui Dumnezeu”, pentru că prin Ea a intrat Fiul lui Dumnezeu în lume, despre taina înălțării Ei la cer și a încununării în ceata sfinților și îngerilor, mai presus decât Heruvimii și Serafimii pentru a fi rugătoare neobosită pentru noi, către Dumnezeu. După terminarea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu, împreună cu soborul de preoți și diaconi, au mers în procesiune până la Monumentul Eroilor Marinei Române, pe malul brațului Borcea.

Și în acest an, de Ziua Marinei Române, s-a făcut slujba parastasului pentru toți marinarii căzuți la datorie. Tot în ziua praznicului Preasfinția Sa a cercetat șantierele de pictură de la parohiile „Sfântul Ierarh Nifon” și „Sfântul Mucenic Dasie” din Călărași, apoi parohia Bora din municipiul Slobozia, care și-a sărbătorit astăzi hramul și împlinirea a 150 de ani de atestare documentară.

Sărbătoarea mănăstirii de la Sâmbăta de Sus

Ca în fiecare an, în inima Ardealului, mii de pelerini au participat la hramul Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus. De dimineață a fost oficiată slujba aghesmei mici, apoi, în Altarul de vară al mănăstirii, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, și Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, au oficiat Sfânta Liturghie, informează TRINITAS TV.

Cu prilejul implinirii a douăzeci de ani de la resfințirea paraclisului și a incintei Mănăstirii Brâncoveanu, staretul așezământului monahal le-a mulțumit ierarhilor, preoților și tuturor credincioșilor veniți la poalele munților Făgăraș pentru a o cinsti pe Maica Domnului.La mănăstirea ctitorită de domnitorul Constantin Brâncoveanu, sfântul martirizat la Constantinopol chiar de praznicul Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august ajung mereu mii de pelerini în jurul fântânii cu apă tămăduitoare din curtea vechii biserici.Manifestările dedicate hramului Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus au continuat cu slujba Sfântului Maslu de obște și s-au încheiat cu parastasul oficiat la mormântul Mitropolitului Antonie al Ardealului.

Catedrala Episcopală din Giurgiu și-a sărbătorit hramul istoric

Astăzi, 15 august, la Praznicul Adormirii Maicii Domnului, Catedrala Episcopală din Giurgiu și-a sărbătorit hramul istoric. Anul acesta, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, au fost aduse spre închinare în Catedrala Episcopală părticele din moaștele Sfântului Serafim de Sarov din biserica Parohiei Cămineasca, jud. Giurgiu și racla cu moaștele Sfântului Ioan Rusul de la Mănăstirea cu același nume din localitatea Slobozia de Giurgiu. Sfânta și Dumnezeiască Liturghie a fost săvărșită de Întâistătătorul eparhiei , înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotesit întru arhidiacon pe Părintele Diac. George Grigorescu.În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, Chiriarhul Giurgiului a vorbit despre importanța deosebită pe care o are Maica Domnului în iconomia mântuirii și despre frumusețea duhovnicească a acestui mare praznic al creștinătății: Adormirea Maicii Domnului. Acest slăvit praznic, a arătat Chiriarhul nostru, comemorează slăvirea Maicii Mântuitorului, care „a fost luată” de Dumnezeu în împărăția cerească în deplinătatea vieții ei sufletești și trupești. Era firesc ca trupul Sfintei Fecioare Maria să învingă moartea prin puterea Fiului lui Dumnezeu care a lucrat în ea, prin aceasta fiind noi încredințați că ridicarea trupului Sfintei Fecioare în slava cerească adeverește faptul că omul poate fi transfigurat și mântuit, că se poate împărtăși de slava cerească.

La final, credincioșii s-au închinat la moaștele Sf. Serafim de Sarov și ale Sf. Ioan Rusul, primind iconițe cu scena Adormirii Maicii Domnului, cu chipul sfinților ale căror moaște au fost aduse spre închinare, informează episcopiagiurgiului.roCatedrala Episcopală”Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Giurgiu a fost construita între anii 1847 – 1851, pe locul unei foste biserici semiîngropate care a existat în timpul stăpânirii otomane. În prezent aceasta reprezintă un important reper duhovnicesc pentru toți credincioșii din Episcopia Giurgiului.

Hramul mănăstirii Teiuș din Caransebeș

La praznicul „Adormirii Maicii Domnului”, Mănăstirea Teiuș de lângă Caransebeș și-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului în altarul de vară al așezământului. Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului, informează TRINITAS TV.

Hramul Catedralei Mitropolitane din Cluj, de Praznicul Adormirii Maicii Domnului

Catedrala Mitropolitană a Clujului și-a sărbătorit hramul, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, dup[ cum informează radiorenasterea.ro Mulțime de credincioși clujeni au luat parte la slujbele oficiate cu acest prilej în locașul de rugăciune din centrul Municipiului Cluj-Napoca, patronat de cele două mari praznice închinate Maicii Domnului, cel al Adormirii și al Bunei Vestiri. Slujbele dedicate hramului au început încă din ajunul sărbătorii, în seara zilei de 14 august, cu slujba Privegherii și a Prohodului Maicii Domnului. Astfel credincioșii împreună cu soborul de preoți și diaconi au intonat cântările Cinstitei Adormiri a Maicii Domnului, după care au pornit într-o procesiune în jurul locașului de cult. În sunet de toacă, credincioșii au cântat imne Fecioarei Maria, iar preoții au purat pe umeri Epitaful Adormirii Maicii lui Dumnezeu.Astăzi, 15 august, în ziua praznicului, slujbele au debutat în Catedrala Mitropolitană la ora 8:30 cu Acatistul Adormirii Maicii Domnului și Ceasurile, urmate la ora 10 de oficierea Sf. Liturghii.

După momentul citirii pericopei evaghelice, pr. Arhim. Teofil Roman, ecleziarhul Catedralei Mitropolitane a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în care a evidențiat două mari virtuți ale Maicii Domnului, fecioria trupească și cea duhovnicească. Pornind de la calitățile Maicii lui Dumnezeu, părintele i-a îndemnat pe credincioși să aibă o viață curată: „Cred că nu poate și nu va putea fi o cinstire mai mare adusă Maicii Domnului și Fiului ei, Mântuitorul nostru Iisus Hristos decât o viață trăită în curăție și în sfințenie. Fie că am ales să ne căsătorim, fie că am ales să mergem pe calea vieții monahale. Să ne ajute Bunul Dumnezeu și să ne întărească pe toți cu Duhul Său Cel Sfânt ca să trăim în chip bineplăcut Lui și să avem parte de El și în veacul acesta și în cel ce va să fie.”

La finalul Sf. Liturghii mulțime de credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Piatra de temelie a Mănăstirii Teiuș a fost pusă în anul 1999. Așezământul are și o biserică de lemn, în stil maramureșean, cu hramul „Sfântul Mina”, dar și un paraclis de iarnă cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”.La sărbătoarea așezământului monahal au participat, alături de credincioși, și autorități centrale, județene și locale.

Hramul mănăstirii timișene Fârdea

Și în acest an, de praznicul Adormirii Maicii Domnului numeroși credincioși din toate colțurile Banatului și-au îndreptat pașii spre Mănăstirea timișeană Fârdea, din apropierea lacului de acumulare Surduc. În ziua hramului așezământului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Răspunsurile au fost date de grupul coral „Theophoros”, informează TRINITAS TV.

Așezământul monahal de la Fârdea a fost înființat în anul 2001, mai întâi ca schit, iar apoi ca mănăstire de maici cu viață de obște. Biserica de aici a fost sfințită în anul 2003. În fiecare vară, la mănăstire se organizează tabere pentru elevele și studentele timișene.Prin grija maicilor de la mănăstire, la finalul slujbei au fost împărțite pelerinilor pachete cu alimente.

Hram la mănăstirea de la Izvoru Mureșului

La Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului mănăstirea de la Izvorul Mureșului și-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost săvârșită aici de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan Selejan, Episcopul Covasnei și Harghitei.La eveniment a fost prezent și Președintele României, Traian Băsescu, precum și alți reprezentanți ai statului român, potrivit mediafax.ro

După slujbă, 1.200 de drapele tricolore au fost împărțite de preoți participanților, apoi toată lumea a ridicat drapelele în aer, agitându-le.La ceremonia religioasă de la mănăstirea din Izvoru Mureșului au fost prezenți aproape o mie de oameni, unii dintre ei fiind îmbrăcați în costume populare.

Hramul vechii Catedrale Adormirea Maicii Domnului din Buzău

Vechea Catedrală Arhiepiscopală din Buzău și-a serbat hramul de Adormirea Maicii Domnului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși, după cum ne-a menționat domnul Dragoș Olteanu, consilier mass-media și purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei.

În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit pe diaconul Argatu Gheorghe în treapta de preot, pe seama Parohiei Slobozia Ciorăști din cadrul Protopopiatului Focșani II.Zidită pe locul altei biserici mai vechi, Catedrala arhiepiscopală „Adormirea Maicii Domnului” din Buzău datează din anul 1649 și este ctitoria voievodului Matei Basarab. Lăcașul de cult este o construcție în formă de cruce, cu trei turle, iar pictura în frescă a catedralei este opera lui Nicolae Teodorescu și a nepotului său, pictorul Gheorghe Tattarescu.

Sfânta Mănăstire Frăsinei și-a sărbătorit Ocrotitoarea

Astăzi, 15 august, în ziua în care Biserica Ortodoxă sărbătorește cel mai mare Praznic Împărătesc al Maicii Domnului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a participat la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Frăsinei, din comuna Muereasca, județul Vâlcea, care are hramul „Adormirea Maicii Domnului”, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii, Utreniei și Miezonopticii în seara zilei de 14 august, iar astăzi a continuat cu Taina Sfântului Maslu, Acatistul „Adormirii Maicii Domnului” și cu Sfânta Liturghie săvârșite de un sobor de preoți și diaconi.După Sfânta Liturghie, Părintele Arhimandrit Ioachim Popa, duhovnicul mănăstirii, a ținut un cuvânt de învățătură în care a scos în evidență însemnătatea Praznicului Adormirii Maicii Domnului nostru Iisus Hristos și i-a binecuvântat pe toți credincioșii prezenți.La final, Părintele Arhimandrit Ioachim, în numele părintelui stareț Neonil Ștefan, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim pentru binecuvântarea arhierească și vizita pastorală din această deosebită zi a hramului mănăstirii.

În biserica Mănăstirii Frăsinei se află părticele din Moaștele a 8 mari sfinți: Sf. Ierarh Calinic, ctitorul mânăstirii, Sf. Mc. Calinic, Sf. Mc. Trifon, Sf. Mc. Pantelimon, Sf. Cuv. Pahomie, Sf. Cuv. Atanasie al Atonului, Sf. Cuv. Dionisie Areopagitul, Sfânta Cuv. Muceniță Paraschevi. Scurt istoricBiserica Mănăstirii Frăsinei, zisă și Biserica Mare, având hramul „Adormirea Maicii Domnului”, cu întreg ansamblul de clădiri, în formă de cetate, este ctitoria Sfântului Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului, care a construit-o între anii 1860-1863, an în care o și sfințește. Pictura, făcută în ulei de pictorul ardelean Mișu Pop, în stilul lui Tăttarăscu, a fost spălată în anul 1968 de pictorul Aritium Avachian. Această biserică este monument istoric.Biserica schitului vechi, cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezatorul”, a fost construită din lemn de călugării bulgari Ilarion și Ștefan, în anul 1710 și reconstruită din zid în anii 1762-1763 de Cârstea Iovipali și Damian Iovipali, frații hagii din Râmnic, împreună cu Nicoliță Iovipali, fiul lui Cârstea, având binecuvântarea episcopului de Râmnic, Filaret.În jurul acestui schit au existat chilii care însă nu s-au păstrat. Din anul 1787, din timpul războiului ruso-turc, schitul este pustiit și rămâne părăsit până în anul 1848, când este refăcut de călugărul cernican Acache, cu învoirea lui Gheorghe Iovipali, urmașul primilor ctitori. Acesta închide pridvorul bisericii cu cărămidă, transformându-l în pronaos, îl zugrăvește și reface încăperile chiliilor. Biserica veche păstrează pictura din anul 1763, executată de Teodor Zugravul, cât și pe cea din tinda din anul 1848.

Paraclisul cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi”, clădirile de locuit dinspre miazăzi și răsărit, au fost făcute de episcopul Gherasim Safirim al Romanului (1910-1911), fost arhimandrit de scaun al Episcopiei Râmnicului-Noului Severin, care completează și aripa de miazăzi și răsărit a cetății monastice, pe partea de zid, care rămăsese necompletată de Sfântul Calinic în anul 1888.Viața monahală de aici se aseamănă cu cea de la Muntele Athos: în mânăstire nu au voie să intre femei (numai în biserica de sus, în cea de jos au voie și femeile) și nu se gătește cu carne. În acest sens, Sfântul Calinic a așezat în anul 1867 o piatră de legământ la circa 2 kilometri de mânăstire, unde este astăzi o biserică și dependințe pentru cazarea femeilor. Pe piatra de legământ sunt gravate cu litere chirilice atât binecuvântări, pentru cele care vor păstra acest legământ, cât și blesteme, pentru cele ce vor călca hotărârea sfântului. Pentru a dovedi cele spuse iată ce spune textul gravat pe piatra de legământ:”Acest sfânt lăcaș s-a clădit din temelie spre a fi chinovie de părinți monahi și fiindcă din partea femeiască putea să aducă vreun scandal monahilor viețuitori de acolo, de aceea sub grea legătură s-a oprit de la acest loc să mai treacă înainte, sub nici un chip, parte femeiască. Iar cele ce vor îndrăzni a trece să fie sub blestem și toate nenorocirile să vie asupra lor, precum : sărăcia, gârbăvia și tot felul de pedepse, și iarăși celor ce vor păzi această hotărâre să aibă blagoslovenia lui Dumnezeu și a smerenie noastre și să vină asupra lor fericitul bine. Calinic, episcopul Râmnicului Noului Severin, 17 ian. 1867″.Legământul Sfântului Calinic se respectă cu strictețe. Chiar în timpul păstoririi sale, cei care l-au călcat au fost pedepsiți aspru. Este cunoscut episodul tinerei păstorițe din satul Muereasca, care din greșeală a trecut hotarul și s-a îmbolnăvit de epilepsie, fiind nevoită să ceară ajutorul Sfântului Calinic, pentru a fi iertată și în același timp tămăduită.Este singura mănăstire din țară care nu a fost secularizată, păstrându-și tot terenul agricol până în zilele noastre.

Liturghie Arhierească la Mănăstirea Putna

Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, una din cele mai frumoase sarbatori inchinate Sfintei Fecioare Maria, a facut ca la Manastirea Putna sa se adune astazi mii de credinciosi veniti din intreaga tara si din strainatate.Ca in fiecare an, ei si-au dorit sa fie alaturi de intreaga obste de calugari a ctitoriei stefaniene care isi sarbatoreste in aceasta zi hramul istoric.Sarbatoarea propriu-zisa a debutat in ajun cu slujba privegherii la praznicul Adormirii Maicii Domnului, savarsita de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, inconjurat de un mare sobor de preoti si diaconi, după cum ne-a menționat Doina Ciobanu.

Ea a continuat astazi cu Acatistul Maicii Domnului si Slujba Sf Maslu dimpreuna cu slujba Aghiazmei, oficiate de soborul preotesc.Fiecare moment religios s-a desfasurat in mijlocul credinciosilor veniti inca din ajun ca sa fie prezenti la intreg ritualul religios al sfintei sarbatori.Sfanta Liturghie a fost oficiata in altarul de vara al manastirii, impodobit sarbatoreste cu flori, cetina si icoana hramului.La slujba a asistat si premierul Victor Ponta, inconjurat de oficialitatile judetene si locale ale Sucevei.Raspunsurile la strana au fost date si de multimea credinciosilor care a completat in surdina corul Sfintei Manastiri.Prin marea de credinciosi care au umplut pana la refuz curtea si aleile manastirii, sarbatoarea de hram a Putnei a fost -ca intotdeauna- sarbatoarea Bucovinei si a romanilor de pretutindeni.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Zalău

De sărbătoarea adormirii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Zalău. Alături de Preasfinția sa au mai slujit Preacucernicii Părinți membrii ai Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului, părinții inspectori de la Centrul Eparhial și alți preoți din Eparhie. În cadrul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa a hirotonit întru preot pe seama parohiei Hurez, protopopiatul Șimleu Silvaniei, pe părintele diacon Marius Dângă, după cum ne-a precizat Arhid. Adrian Onica.

Tot cu această ocazie, în baza aprobării date de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Preacuviosul Părinte Antonie Pința, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului a fost hirotesit arhimandrit.În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Petroniu a precizat faptul că deși prăznuim adormirea Maicii Domnului, eveniment trist, la care Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și-a încheiat viețuirea pământească, noi avem în minte cuvintele troparului acestei sărbători, care spun că Sfânta Fecioară Maria nu a părăsit lumea, ci s-a mutat la viața de veci, alături de Fiul său, unde se roagă pentru ca toți creștinii să fie izbăviți de moartea cea sufletească. Autorul acestei frumoase cântări bisericești scoate aici în evidență faptul că moartea sufletească este mult mai gravă decât cea trupească. Moartea trupurilor oamenilor este una dintre consecințele păcatului strămoșesc, de care nu poate scăpa nimeni, de vreme ce și Fiul lui Dumnezeu făcut om a trebuit să moară.Cei care însă prin voia lor ajung robi ai păcatului și cad în moarte sufletească se pot ridica cu ajutorul lui Dumnezeu, dar și prin eforturi proprii. Un exemplu clasic de revenire din calea păcatului avem în persoana fiului risipitor.Pornind de la aceste idei Preasfințitul Părinte Petroniu a vorbit apoi despre ceata călugărească alcătuită din oameni trăitori în lume, care însă sunt morți pentru ea.Făcând o trecere prin istoria monahismului, Preasfințitul Părinte Petroniu a adus apoi exemple din literatura duhovnicească unele modele de împlinire a celor trei voturi monahale, pentru a conștientiza la ce înălțime sufletească au ajuns unii călugări.

În continuare Preasfinția sa a explicat unii termeni ce țin de cuvântul călugăr și de viața monahală, precum și treptele monahismului, începând de la intrarea în mănăstire, dar a vorbit și despre distincțiile sau rangurile ce le pot primi călugării.Preasfințitul Părinte Petroniu a subliniat faptul că monahismul nu este pentru toată lumea, iar cei care au depus voturile monahale știu prea bine că au făcut-o de bunăvoie și ce obligații au de îndeplinit.Sfinții Părinți de la Sinodul al VI-lea ecumenic au hotărât în canonul 43 că „viața anterioară, păcătoasă, a cuiva, nu este piedică pentru intrarea în monahism”, de aceea Biserica acceptă în mănăstire orice om, oricât ar fi de păcătos, care vrea să se căiască de păcatele sale, însă nu admite ca cei din mănăstire să trăiască în păcat.La final, Preasfinția sa a felicitat pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Antonie Pința pentru distincția primită.

Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș în sărbătoare

În Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a fost cinstit astăzi praznicul închinat Adormirii Maicii Domnului.La Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș mii de credincioși au venit încă de aseară pentru a participa la sărbătoarea hramului. Aceștia au avut ocazia de a se închina la moaștele Sfintei Filoteia care au fost scoase în fața paraclisului arhiepiscopal.Sfânta Liturghie a fost oficiată astăzi în ctitoria domnitorul Sfânt Neagoe Vodă Basarab, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a precizat Pr. Necula Ciprian.

În cuvântul de învățătură Chiriarhul Eparhiei a evidențiat importanța acestui praznic bisericesc închinat Maicii Domnului și a mulțumit pelerinilor veniți la Curtea de Argeș pentru dragostea manifestată pentru Sfânta Muceniță Filoteia și pentru aceste locuri binecuvântate din Cetatea Basarabilor.Piatra de temelie la actuala Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș a fost pusă în anul 1512, biserica fiind terminată și sfințită în ziua de 15 august a anului 1517. Atunci a primit hramul principal închinat praznicului Adormirii Maicii Domnului. În anul 2009 Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit bisericii cel de-al doilea hram închinat ctitorului ei, Sfântul Neagoe Vodă Basarab.

Comentarii Facebook


Știri recente