Sărbătoare pentru Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt” din Caransebeș

La sărbătoarea Sfintei Treimi, credincioșii Parohiei „Pogorârea Duhului Sfânt” din Caransebeș au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, care înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie. În cadrul Sfintei Liturghii ierarhul a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Ionel Popa. La slujbă au participat autorități locale, precum și un număr însemnat de credincioși, printre care foarte mulți copii, care s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La final, cu ocazia zilei de 1 iunie, copiii de la grădinițele din parohie au susținut un spectacol de poezii și cântece specifice copilăriei, pe solea bisericii.

„Fiind sărbătoarea Sfintei Treimi, dar și ziua internațională a copilului, le-am mulțumit și i-am felicitat pe toți copiii, care au participat la Sfânta Liturghie. Este ce mai mare bucurie pe care ne-au făcut-o copiii, nouă slujitorilor Sfântului Altar, pentru că s-au împărtășit aproape toți cu Sfintele Taine, iar bucuria a fost deplină, căci am fost și noi atenți la programul pe care copilașii ni l-au oferit de ziua lor. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru această zi minunată și pentru că am fost alături de preoții și credincioșii acestei vrednice și reprezentative parohii ale Eparhiei noastre”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Biserica parohiei cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul Pipirig-Caransebeș a fost ridicată între anii 2004-2010. Construcţia locaşului a început în timpul arhipăstoririi Preasfinţitului Părinte Episcop Laurenţiu Streza, actualmente Mitropolitul Ardealului. Piatra de temelie a bisericii a fost aşezată în anul 2006, la praznicul „Pogorârii Sfântului Duh”, de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, iar la data de 18 decembrie 2010 a fost târnosită de către acelaşi ierarh.

Tot în a doua zi de Rusalii, Schitul Vărădia din județul Caraș-Severin și-a sărbătorit hramul. Din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Sfânta Liturghie a fost oficiată cu acest prilej, de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial. Întrucât în comuna Vărădia din Protopopiatul Reșița, atât așezământul monahal, cât și biserica de parohie și-a serbat hramul, înainte de săvârșirea Sfintei Liturghii, a fost organizată o procesiune de la biserica parohială până la biserica schitului.

(Articol realizat de Diac. Pavel Canea și Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente