Sărbătoare pentru credincioșii din Sântana

În duminica a XXII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a binecuvântat lucrările de restaurare exterioară și înfrumusețare a bisericii Parohiei Comlăuș, a vizitat șantierul noii biserici a Parohiei Sântana 2 și a sfințit noua capelă ridicată în incinta cimitirului din Parohia Sântana 1, informează „Ziarul Lumina”.

Preoții și credincioșii de la cele trei parohii din orașul Sântana: Comlăuș, Sântana 1 și Sântana 2, Protopopiatul Arad, au trăit momente de înălțare sufletească deoarece Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a poposit în mijlocul lor pe tot parcursul zilei de 3 noiembrie.

La inițiativa preoților Nicolae Porcolean și Nicolae Rădulescu, de la Parohia Comlăuș, Înaltpreasfinția Sa a fost invitat să binecuvânteze lucrările de restaurare exterioară și înfrumusețare ce s-au efectuat în ultimii ani la biserica parohiei cu hramul „Înălțarea Domnului”.

Astfel, în dimineața zilei de duminică, 3 noiembrie, soborul de preoți în frunte cu pr. Flavius Petcuț, protopopul Aradului, și mulțimea de credincioși l-au întâmpinat pe chiriarh la intrarea în sfântul lăcaș. Părintele protopop a urat bun venit Înaltpreasfinției Sale, iar în continuare a urmat slujba de sfințire, cu înconjurarea bisericii.

După slujba de sfințire a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie, alături de soborul slujitor fiind o mulțime de credincioși, precum și oficialitățile orașului, iar în cuvântul de învățătură IPS Timotei a arătat: „Exemplul Evangheliei de astăzi ne vorbește despre conștiința care trebuie să fie mai tare decât rațiunea. Adam n-a avut conștiința păcatului, ci prin rațiunea sa a urmat neascultării, a căutat justificări și învinovățiri… Același lucru avem și noi de cântărit astăzi în cugetul nostru: conștiința noastră ce ne spune în fața morții inevitabile? Trecerea noastră din această viață în ce fel va fi? Noi trebuie să căutăm adevărata bogăție, să apreciem valoarea adevărată a lucrurilor, adică comuniunea cu Dumnezeu. Vă felicităm pentru toate ostenelile depuse, care arată că starea noastră trecătoare este o cumpănă către viața veșnică”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, pentru ostenelile întreprinse întru înfrumusețarea lăcașului de cult, pr. Nicolae Rădulescu a primit prin hirotesie distincția de iconom. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Nicolae Ștefu” al parohiei, condus de prof. Melania Baciu.

După agapa frățească, Înaltpreasfinția Sa a vizitat șantierul noii biserici a Parohiei Sântana 2, ridicată prin osteneala preotului paroh Ioan Crainic. Construcția acesteia a început în anul 2005, acum fiind în stadiul de tencuire exterioară și interioară, momentul de intrare în lăcaș fiind destul de aproape.

În urma invitației preotului Eftimie Dobrean, cel de-al treilea popas a fost făcut pentru sfințirea noii capele ridicate în incinta cimitirului din Parohia Sântana 1, cu hramul „Cuvioasa Parascheva”.

După slujba de sfințire, a fost oficiat un parastas pentru toți cei răposați în cimitir, IPS Timotei a pus în lumină legătura ce există între cimitir și lăcașul de cult, prin aceea că „din vremea creștinismului timpuriu bisericile au fost construite pe mormintele martirilor… astfel, după acest model, biserica aceasta care va fi folosită nu doar ca o capelă mortuară, ci și ca loc de slujire a Sfintei Jertfe, la anumite momente din anul bisericesc, are rolul de a mijloci rugăciuni de iertare pentru cei răposați în priveghere, dar prin aceasta vom putea gândi și noi nu la deșertăciunea vieții, ci la măsura pe care conștiința ne-o cere, spre a avea cinstea și răsplătirea cerească… Aici vom găsi răspuns la frământările vieții noastre întregi”.

Comentarii Facebook


Știri recente