Sărbătoare la Paraclisul nou al Reşedinţei Patriarhale

În ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul, mai multe locaşuri de rugăciune din ţară şi-au prăznuit ocrotitorul spiritual. Printre acestea se numără şi cel de-al doilea paraclis al Reşedinţei Patriarhale, care a îmbrăcat ieri, 18 decembrie, haine de sărbătoare. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură la finalul Sfintei Liturghii, oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, informează “Ziarul Lumina”.

Întâistătătorul Bisericii noastre le-a vorbit celor prezenţi despre viaţa şi virtuţile Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul, menţionând că la chilia sa a venit de nenumărate ori pentru a fi încurajat şi povăţuit domnitorul Moldovei, Sfântul Ştefan cel Mare. „După ce Ştefan cel Mare a ajuns domnitor, l-a vizitat la chilia sa din piatră pe Sfântul Cuvios Daniil, iar el l-a sfătuit să zidească o mănăstire aproape de satul Putna. Domnitorul Ştefan cel Mare şi Sfânt a zidit-o în 1468 şi această mănăstire a fost sfinţită în 1470, cu mare sobor de preoţi şi cu Episcopul Romanului. Aşadar, Mănăstirea Putna a fost zidită la îndemnul Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul (…). Mai târziu, aproape de Voroneţ, Sfântul Cuvios Daniil l-a primit pe Ştefan cel Mare în chilia sa, după ce acesta a pierdut bătălia din 26 iulie 1476 la Războieni, şi l-a sfătuit să adune oaste şi apoi să facă o biserică. Deci, Sfântul Daniil Sihastrul este un sfătuitor, un îndrumător, dar mai ales un mare rugător isihast. El reprezintă isihasmul secolului al XV-lea din Moldova prin rugăciunea inimii, prin post şi prin această vedere duhovnicească în viitor. Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul ne arată că în secolul al XV-lea isihasmul de tip constantinopolitan şi atonit a prins rădăcini şi în Ţările Române“, a spus Preafericirea Sa.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a explicat celor prezenţi ce înseamnă isihasmul şi că termenul sihastru vine de la „isihastirion“, ce reprezintă locul unde trăiau cei care voiau să se liniştească. „Această linişte înseamnă pacificarea patimilor, a gândurilor, a cuvintelor şi a comportamentului, prin lucrarea rugăciunii. Deci, nu e vorba de o linişte într-o comoditate de tip modern; liniştirea în isihie nu era un fel de meditaţie de tip asiatic, ci era o nevoinţă în rugăciune, până la sfinţirea profundă a conştientului şi subconştientului, a sufletului şi a întregii fiinţe omeneşti. De aceea, călugării isihaşti au fost mari sfătuitori. Ei sfătuiau nu printr-o inteligenţă omenească, învăţată din filosofia antică, ci prin înţelepciunea care vine de la Dumnezeu, o înţelepciune a smereniei, a păcii sufleteşti, a dreptăţii şi a bucuriei duhovniceşti pe care o dăruieşte Duhul Sfânt celor care Îl iubesc pe Dumnezeu“, a spus Preafericitul Părinte Patriarh. De asemenea, Patriarhul României a subliniat că Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul era considerat încă din timpul vieţii sale pământeşti ca fiind sfânt şi vindecător de boli. „Prima dată, chipul său a fost pictat cu aureolă în anul 1547, când Mitropolitul Grigorie Roşca al Moldovei a pictat biserica Mănăstirii Voroneţ. Poporul l-a considerat sfânt şi, ca atare, ucenicul său, Mitropolitul Grigorie Roşca, a dat ordin să fie pictat cu aureolă. De asemenea, chipul Sfântului Cuvios Daniil a mai fost pictat cu aureolă pe Tetraevangheliarul pe care Mitropolitul Grigorie Roşca l-a făcut dar Mănăstirii Voroneţ. Deci, avem o mărturie iconografică foarte timpurie despre sfinţenia sa. Mai multe hrisoave domneşti care fac referire la danii făcute Mănăstirii Voroneţ spun că aceasta este ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi de Sfântul stareţ Daniil. De aceea, în secolul al XVII-lea, Mitropolitul Dosoftei al Moldovei, în cartea sa «Viaţa şi petrecerea sfinţilor», îl numără printre nouă sfinţi ai Moldovei şi spune că a văzut moaştele lui“, a arătat Preafericirea Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul l-a hirotonit întru diacon pe teologul Ilie Iulian Stan, pe seama Parohiei Popa Tatu, Protopopiatul Sector 1 Capitală.

Paraclisul nou al Reşedinţei Patriarhale îi are ocrotitori şi pe Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul şi Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.

Comentarii Facebook


Știri recente