Sărbătoare la Muzeul Crucilor de la Măceșu, Gorj

De Ziua Înălțării Sfintei Cruci, duminică, 14 octombrie 2014, cătunul Măceșu, aparținător orașului Târgu-Cărbunești, județul Gorj, a îmbrăcat haine de sărbătoare duhovnicească binecuvântată, deoarece după ora 13:00, a fost săvârșită slujba de pomenire pentru toți oamenii de cultură care au cruci în acest muzeu reprezentativ și unic în România. Cu acest prilej a fost înălțată și sfințită crucea cunoscutei prezentatoare a «Tezaurului folcloric», Marioara Murărescu, prin oficierea unei pioase slujbe creștinești de către preacucernicii părinți Aurelian Dumitrescu și Irinel Boiangiu. Din partea administrației publice locale a participat d-l primar Mihai Viorel Mazilu, iar din partea instituțiilor județene, d-l prof. Pompiliu Ciolacu, directorul Palatului Copiilor din Tg. Jiu, inițiatorul întemeierii acestui loc de închinare și de pomenire a înaintașilor.

„Un muzeu unicat în felul lui, atât în țară , cât și peste hotare”!

În cuvântul său, d-l Pompiliu Ciolacu a subliniat că: „Într-un sat micuț ca al nostru, uitat poate de timpul care se scurge, dacă n-ar fi fost acest muzeu, ca an de an, pe 14 septembrie, să pomenim oamenii noștri de cultură, am fi mai săraci! Pot să vă spun că acest muzeu va deveni peste ani tot mai valoros și va fi căutat tot mai mult. Eu vreau să mulțumesc d-lui primar Mihai Mazilu, pentru că a fost primul om care a înțeles ceea ce aș fi vrut eu să fac în acest loc, în calitate de fiu al satului Măceșu, să aprecieze importanța acestui muzeu! Mulțumesc, de asemenea, d-lui viceprimar, d-lui director al Centrului cultural, pentru sprjinul acordat în crearea acestei instituții de cultură, pentru că muzeul acesta poate fi considerat o instituție de cultură, un muzeu care cuprinde o secțiune interioară și o secțiune exterioară, un muzeu unicat în felul lui, atât în țară , cât și peste hotare”!

„Acest Muzeu al Crucilor, care nu poate fi uitat de timp”!

La rândul său, D-l Primar Mihai Mazilu a spus: „Iată, că în această sfântă zi, am lăsat de o parte preocupările cotidiene și am venit la acest Muzeu al Crucilor, care nu poate fi uitat de timp, pentru că sunt mulți oameni minunați în acest sătuc aparținător Cărbuneștiului! Meritul îi aparține d-lui Pompiliu Ciolacu, pentru că «sângele apă nu se face» și dumnealui a creat ceva minunat în satul în care a fost «zămislit»! Ce poate fi mai frumos, când urmașii urmașilor care au făcut cinste acestei localități, să strălucească prin faptele lor! Vedeți, acum trei veacuri domnitorul Brâncoveanu a fost omorât pentru că nu s-a lepădat de credința creștină! Oare, câți dintre noi ar face acest lucru, astăzi, pentru ca această țară să fie la înălțimea străbunilor? La această mare și sfântă sărbătoare, să spunem: «Doamne, să ne luminezi mințile și să ne înalți sufletele»! Dar, e prea mare sărbătoarea aceasta, ca să gândim la neîmplinirile din viața unor oameni! Ce este mai frumos decât faptul că un urmaș al marelui om de cultură, George Uscătescu, să-și aducă aminte de înaintași, la zi de sărbătoare? Să facem din arta de a munci o adevărată normalitate, iar în această zi sfântă, Dumnezeu să ne dea sănătate și să fim cât mai buni în faptele noastre”!

(Articol realizat de Profesor Vasile Gogonea)

Comentarii Facebook


Știri recente