Sărbătoare la Mănăstirea Sihăstria. IPS Teofan: „Să acordăm, asemenea Sfintei Teodora, locul central și unic în viețile noastre Mântuitorului Iisus Hristos”

În ziua sărbătorii Sfintei Teodora de la Sihla, duminică, 07 august 2016, Mănăstirea Sihăstria îşi va serba hramul. Mii de credincioşi sunt aşteptaţi să participe la slujbele oficiate în incinta vetrei monahale din judeţul Neamţ. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de un sobor de ierarhi ai Bisericii noastre, înconjuraţi de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

_mg_7438_ansamblu

La sărbătoarea Sfintei Teodora din anul 2015, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a spus în omilia rostită cu prilejul hramului că noi suntem chemați ca, asemenea Sfintei Teodora, să acordăm locul central și unic în viețile noastre Mântuitorului Iisus Hristos.

Sfânta Teodora, la fel ca toți sfinții Bisericii, nu a lăsat să fie altceva în locul central al inimii sale decât Hristos Dumnezeu. În al doilea rând, și noi, precum Sfânta, suntem oameni, purtători de trup, diferența fiind dată însă de intensitatea cu care suntem cuprinși de dumnezeiescul dor. Viața pustnicilor, deși plină de greutăți, este una fericită, pentru că aceștia se întraripează cu dumnezeiescul dor. În al treilea rând, viața Sfintei Teodora a fost una de rugăciune, prin care și-a îndumnezeit dorul ei după desăvârșire. Acesta este legământul pe care sfinții lui Dumnezeu îl așază la rădăcina inimilor noastre – să-i acordăm lui Dumnezeu locul central în inimile noastre, să fim cuprinși de dumnezeiescul dor și să avem rugăciune în viața noastră, spunea IPS Teofan.

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla – Basilica.ro – Agenția de presă a Patriarhiei Române

Mănăstirea Sihăstria este așezată în partea de nord a județului Neamț, la 22 km depărtare de orașul Târgu Neamț, pe șoseaua ce duce spre Pipirig – Vatra Dornei. Mănăstirea Sihăstria a fost întemeiată în anul 1655 de către de episcopul Ghedeon de Huși. Până în anul 1734 era doar o mică așezare pustnicească anonimă, cunoscută sub numele de „Sihăstria lui Atanasie”, fondatorul ei. După această dată schitul se înnoiește. Împreună cu schitul Sihla din apropiere, devin două dintre cele mai vestite sihăstrii din ținutul Neamț. În vara anului 1941 un incendiu necruțător a mistuit paraclisul de lemn și o parte a chiliilor Sihăstriei, din care cauză mulți călugări au plecat la alte mănăstiri. Părintele stareț Ioanichie fiind bătrân și bolnav, în 1942 este ales locțiitor de stareț Părintele Cleopa. Prima grijă a noului stareț a fost refacerea incintei și a chiliilor arse. Cu ajutorul mănăstirii Neamț, până în 1944 s-au construit două corpuri de chilii cu peste 20 de încăperi.. Astăzi, Mănăstirea Sihăstria, este unul din marile locuri de pelerinaj din România.

Troparul Sfintei Teodora de la Sihla:

FOTO: ARHIVĂ

Comentarii Facebook


Știri recente