Sărbătoare la Centrul de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie” din Cluj-Napoca

Astăzi, 9 noiembrie 2013, Biserica Ortodoxă a făcut pomenirea Sf. Ier. Nectarie Taumaturgul. Cu acest prilej Centrul de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie” din Cluj-Napoca și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual. Hramul centrului a fost serbat prin oficierea Sf. Liturghii de către Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: pr. protos. Visarion Pașca, duhovnicul Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” de la Florești, pr. arhim. Teofil Tia, duhovnicul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. Petru Ilea, pr. Dan Hognogi și alții. La slujbă au luat parte cadre medicale,angajați și beneficiari ai centrului, profesori universitari, oficialități locale și invitați speciali. Sf. Liturghie a fost urmată de o slujbă de Te Deum.

În cuvântul adresat celor prezenți, potrivit Radio Renașterea, PS Vasile a adus mulțumiri tuturor celor implicați în buna desfășurare a activităților centrului și a vorbit despre menirea acestuia: „Cei care într-o formă sau alta am contribuit la ridicarea acestui așezământ, toți cei care din mila Lui Dumnezeu și din chemarea Lui îndeplinesc o ascultare, o misiune, o lucrare în acest așezământ în folosul bolnavilor care sunt internați aici, întru nădejdea ușurării suferințelor lor trupești și sufletești, este o lucrare importantă, care ne sensibilizează pe toți și cei care suntem sănătoși dar și pe cei bolnavi. Avem bucuria să mărturisim că la ideea înființării acestui așezământ, încă de la început au răspuns ierarhii acestei Arhiepiscopii dar și autoritățile administrative și medicale de la toate nivelurile, local, județean și guvernamental. ”

În semn de prețuire față de ajutorul acordat, PS Vasile a dăruit diplome celor care s-au implicat în edificarea și funcționarea Centrul de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie”.

Centrul de îngrijiri paliative Sfântul Nectarie din Cluj-Napoca a fost ridicat de Arhiepiscopia Clujului și se adresează pacienților bolnavi de cancer. Centrul a fost construit, dotat și mobilat între anii 2010-2012 și a fost sfințit pe 9 noiembrie 2012 de ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Acesta dispune în prezent de 10 saloane cu 20 de paturi, un centru de zi, un ambulator, o capelă, precum și o farmacie și o sală de kinetoterapie. În acest centru, serviciile de îngrijiri paliative sunt acordate gratuit de o echipă interdisciplinară, specializată, formată din medici, farmacist, preot, asistenți medicali, psiholog, asistent social, infirmiere și voluntari.

Comentarii Facebook


Știri recente