Sărbătoare la Cenadul Unguresc

Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului a vizitat sâmbătă, 22 august 2015, Parohia din Cenadul Unguresc (Magyarcsanad), aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Mitropolitul Banatului s-a aflat în Eparhia Ortodoxă Română a Ungariei cu binecuvântarea Patriarhului României şi la invitaţia Chiriarhului acestei Episcopii, Preasfinţitul Părinte Siluan.

Slujire arhierească

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, înconjurat fiind de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte Părintele Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc al Episcopiei din Ungaria, Părintele Aurel Becan, Protopop de Seghedin și Paroh la Cenadul Unguresc, doi preoți din cadrul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria: Părintele Pavel Kaplan, de la biserica din Seghedin și Părintele Svetomir Milicici, de la Parohia Desk, precum și Diaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula.

După cum aflăm de la Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, la slujbă au participat credincioși din Cenadul Unguresc, din Seghedin și din Giula, dar și oficialități, precum Domnul Alexandru Victor Micula, Ambasadorul României la Budapesta, Domnul Consul General Ioan Fodoreanu, de la Seghedin și Domnul Profesor Gheorghe Petrușan, Președintele Autoguvernării Românești din județul Csongrad.

Răspunsurile la strană au fost oferite de tineri teologi ortodocși din Arad.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care a explicat pilda tânărului bogat, evidenţiind darurile pe care le dobândise acest tânăr, dar și piedica imensă pe care o constituie bogăția în calea urmării Mântuitorului Iisus Hristos și a dobândirii mântuirii și vieții celei veșnice.

De asemenea, ÎPS Ioan și-a exprimat bucuria de a putea fi prezent, pentru prima dată, în calitate de Mitropolit al Banatului, la biserica din Cenadul Unguresc și în mijlocul comunității ortodoxe românești din Ungaria și i-a îndemnat pe credincioși să prețuiască în mod deosebit moștenirea pe care au primit-o de la înaintașii lor, și anume Sfânta noastră Biserică.

Daruri pentru parohia din Cenadul Unguresc

În semn de prețuire pentru Părintele Aurel Becan și obștea credincioșilor din Cenadul Unguresc, dar și de amintire al vizitei efectuate, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a oferit acestora o icoană reprezentând pe Mântuitorul Iisus Hristos și un Liturghier.

Totodată, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a subliniat, la rândul său, importanța acestei sărbători românești de la Cenadul Unguresc, cu valențe multiple, care a avut în centru ei vizita Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, căruia i-a urat bun venit la românii din Ungaria.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan și însoțitorii săi, împreună cu Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, au vizitat, de asemenea, biserica ortodoxă sârbă din Seghedin, unde au fost primiți de Părintele Paroh Pavel Kaplan, dar și Domul sau Catedrala romano-catolică din acest frumos oraș maghiar de pe Tisa.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica îşi va aduce contribuţia la proiectul european: Pr. Sorin Şelaru despre „Conferința privind viitorul Europei”

În contextul programului „Conferința privind viitorul Europei”, Pr. Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene, a declarat că „Biserica Ortodoxă este pregătită să fie prezentă la toate nivelurile, deschisă dialogului, pentru…

Oficial: Adresele Patriarhiei către autorități privind asistența religioasă și înmormântarea în cazurile de Covid, respectiv sărbătorirea Învierii

În contextul informațiilor apărute în presă, în ultimele zile, cu privire la demersurile pentru modificarea unor acte normative referitoare la persoanele infectate cu noul Coronavirus, prezentăm, mai jos, conținutul adreselor Patriarhiei Române către autoritățile publice…