Sărbătoare la Biserica Domnească de la Curtea Veche

Biserica Domnească de la Curtea Veche din Centrul istoric al Capitalei României şi-a sărbătorit astăzi, 17 ianuarie 2015, ocrotitorul, pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare. În această dimineaţă, în cea mai veche biserică din Bucureşti, s-a oficiat începând cu ora 07:30 slujba Acatistului Sfântului, apoi de la ora 08:00 slujba Utreniei, iar în jurul orelor 09:30 Sfânta Liturghie arhierească.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură Preasfinţia Sa a evocat viaţa ascetică a Sfântului Antonie cel Mare.

„După o luptă care a durat mai mult de jumătate din viaţa pe care i-a închinat-o lui Dumnezeu Sfântul Antonie a ajuns, aşa după cum spunea Părintele Profesor Dumitru Stăniloae, egal cu sine. Adică, a avut puterea de a lupta şi de a-şi descoperi bucuria fiecărei dimineţi sau al fiecărui început ca şi cum ar fi fost prima zi a nevoinţelor sale duhovniceşti, dar a avut o luptă duhovnicească foarte riguroasă. De aceea, el a rămas model pentru toţi părinţii pustiei. Deşi a trăit izolat, la moartea lui, atunci când le-a spus ucenicilor ştiind dinainte ziua când se va muta la Domnul spunând că Antonie se mută la Dumnezeu, marele Antonie a lăsat aproximativ 100.000 de ucenici, de călugări în tot pustiul Egiptului în mănăstiri pe care nu le-a organizat numaidecât el, dar unii dintre aceşti călugări care au format la rândul lor alte mănăstiri s-au întâlnit măcar o dată cu el. Le-a fost de ajuns pentru că el avea o forţă care venea din rugăciune, din apropierea de Dumnezeu. Avea puterea cuvântului şi chiar dacă le spunea câteva cuvinte ei înţelegeau şi le era destul. Cei care l-au văzut măcar o singură dată sau l-au auzit vorbind s-au considerat ucenicii lui”, a spus Preasfinţia Sa.

„Învăţăm de la Sfântul Cuvios Antonie că pentru a ajunge la vindecarea de neputinţele pe care le are un om este nevoie de foarte multă duhovnicească, de o riguroasă luptă duhovnicească. Marele Antonie a luptat zeci de ani pentru a se curăţi pe sine, pentru a se curăţi de patimi, de gânduri, de toate uneltirile vrăjmaşului mântuirii noastre, care este diavolul. Mai întâi, trebuie să ne vindecăm pe noi de toate neputinţele pe care le purtăm, pe care le poartă în general un om cu el şi apoi trebuie să vindecăm pe alţii. Nu se poate ajunge la o măsură duhovnicească înaltă aşa cum a fost aceea a marelui Antonie fără o luptă duhovnicească, fără o curăţire de patimi, fără o curăţire a inimii fără de care nu putem ajunge la Dumnezeu. Din viaţa marelui Antonie mai învăţăm smerenia care înalţă pe om. Antonie a fost cu adevărat un om smerit. Nevoinţele, faptele lui le-a ascuns totdeauna în cuvinte modeste, micşorându-se pe sine, nevorbind niciodată despre aceste nevoinţe şi lucrarea sa duhovnicească înaltă”, a mai spus Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Viaţa Sfântului Antonie ne fascinează pe toţi deopotrivă. Este viaţa unui om care s-a rugat şi a privegheat optzeci şi ceva de ani din viaţa lui. Încă de la 18 ani când a ales această cale a nevoinţelor până la 105 ani a trăit în mare nevoinţă, în rugăciune, postire şi apropiere de Dumnezeu. De aceea, este în mod deosebit cinstit de către monahi care îl au ca model fiecare reţinând din viaţa lui ceea ce poate lucra sau aplica în viaţa lui personală, dar este cinstit de oameni pentru că monahii, chiar dacă au vieţuit în pustie, au întărit Biserica. S-au rugat pentru ea şi mai mult decât atât rămân modele până la sfârşitul veacurilor”, a conchis Preasfinţia Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon tânărul teolog Cârstea Constantin Valentin care urmează să fie hirotonit preot la Parohia Diţeşti, Protopopiatul Câmpina, jud. Prahova.

La final, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a arătat că „Biserica Sfântul Anton de la Curtea Veche, cea mai veche biserică din cetatea Bucureştilor este o biserică misionară care ajută foarte mult la lucrarea Bisericii de astăzi. De aceea, îi felicităm pe părinţii care se ostenesc aici, vă felicităm şi pe dumneavoastră pe cei care poartă numele Sfântului Antonie şi de asemenea, îl felicităm pe Părintele Constantin Valentin care a fost hirotonit astăzi diacon. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel el va merge într-o parohie din Protoieria Câmpina, judeţul Prahova, în Parohia Diţeşti şi acolo va lucra cu sârg pentru propovăduirea Evangheliei. Vă mulţumim dumneavoastră tuturor pentru participare şi pentru răbdare, mulţumim şi celor care au împodobit cu glasurile lor cântarea de astăzi la Sfânta Liturghie şi-L rugăm pe Dumnezeu ca să răsplătească tuturor din darurile sale cele bogate”.

În continuare, Pr. paroh Gheorghe Zaharia a mulţumit Preasfinţitului Părinte Timotei pentru slujirea arhierească: „Vă mulţumim şi noi Preasfinţia Voastră pentru faptul că astăzi aţi fost alături de noi la această minunată slujbă şi la săvârşirea Sfintei Liturghii de astăzi. Şi vă mulţumim şi pentru faptul că Preasfinţia Voastră totdeauna ne-aţi fost alături şi ne-aţi bucurat la sărbătorile minunate ori de câte ori a fost posibil şi iată astăzi este prima dată Preasfinţia Voastră când oficiaţi o Sfântă Liturghie în biserica noastră în calitatea Preasfinţiei Voastre de Episcop şi ne bucurăm şi ne dorim să vă avem în mijlocul nostru”.

La această mare sărbătoare a parohiei au fost prezenţi peste 1.000 de credincioşi în biserică şi în curtea bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente